Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Daňová teorie a politika (1VF418)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 1VF418 - Daňová teorie a politika, Fakulta financí a účetnictví, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do zdaněníDefinice daně, funkce daní, daňová typologie, daňové principy. Daňové teorie - klasická ekonomie, neoklasicismus, keynesiánská teorie zdanění, neokonzervativismus, současný stav daňové teorie.2. Zdanění a efektivnostDaňové břemeno, nadměrné břemeno zdanění, nadměrné zatížení při různých daních. Administrativní náklady přímé a nepřímé. Negativní ztráta mrtvé váhy. Hicksiánské nadměrné břemeno. Kvantifikace nadměrného břemene. Indiferenční analýza.3. Daňový přesun a dopadDaňová incidence na konkurenčních trzích, na pracovním trhu, v monopolním prostředí. Harbergerův model všeobecné rovnováhy. Měření daňového přesunu a dopadu. 4. Daňové stimulyVliv zdanění na pracovní úsilí, na investice a úspory, vliv zdanění na rizikové podnikání. 5. Daňová spravedlnostPrincip prospěchu, princip platební schopnosti (horizontální a vertikální spravedlnost). Daňové teorie oběti (absolutní, relativní a mezní oběť). Progresivita daní lokální a globální, Lorenzova křivka, Giniho koeficient. 6. Zdanění v makroekonomiiMakroekonomický keynesiánský stabilizátor. Model s daní paušální, model s daní důchodovou. Různé daně a jejich stabilizační účinky.7. Optimální zdaněníParetoefektivní stavy a optimální zdanění, optimální zdanění při dani paušální a distorzní. Teorie second best. Ramseyovy daně, teorie Vickreyova a Mirrleesova. Optimální struktura s daněmi přímými a nepřímými.8. Daňová politika ve vyspělých zemíchDaňové výnosy a jejich struktura. Poslední daňové reformy. Faktory ovlivňující daňové struktury a jejich vývoj. Daňová konkurence, koordinace a harmonizace, Daňová politika EU. 9. Osobní důchodové daně Výnosy daně, charakteristika daně, zdaňovaný důchod, daňový základ a jednotka, daňové sazby, administrativa daně. Ostatní daně z osobních důchodů. Výsledky daňových reforem. Negativní důchodová daň, rovná daň. 10.Důchodové daně společností Výnosy daně, charakteristika daně, základ daně, daňové sazby. Dvojí zdanění dividend. Ostatní korporátní daně. Koordinace daně v EU. 11. Příspěvky na sociální zabezpečeníDruhy povinného sociálního pojištění. Výnosy příspěvků, charakteristika daně, základ daně, sazby daně. Efektivní zatížení mezd.12. Spotřební zdaněníZákladní pojmy - daň z přidané hodnoty a spotřební daně. Výnosy daní. Charakteristika DPH, základ a sazby daně. Spotřební daně, základy a sazby daní. Harmonizace nepřímých daní v EU. Druhy a předměty ekologického zdanění, teorie dvojí dividendy, ekologická daňová reforma v EU.13)Daně majetkovéCharakteristika daní, výnosy daní. Daně z čistého bohatství, daně z pozemků a budov, z převodu majetku. Daňové základy, sazby a úlevy. Ekvivalentní majetková a důchodová daň.

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování budou studenti schopni:- posoudit různá řešení daňové politiky s ohledem na poznatky daňové teorie;- doporučit řešení vhodná pro dosažení konkrétních cílů daňové politiky a uvést do vztahu národní daňové právo s harmonizací v Evropské unii.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZKUBÁTOVÁ, K.Daňová teorie a politika.2015.978-80-7478-841-3ZHAMERNÍKOVÁ, B. -- MAAYTOVÁ, A. -- WAWROSZ, P. -- IZÁK, V. -- KLAZAR, S. -- KREBS, V. -- KUBÁTOVÁ, K. -- OCHRANA, F. -- SEDMIHRADSKÁ, L. -- VANČUROVÁ, A. -- DVOŘÁK, P.Veřejné finance.Praha:Wolters Kluwer Česká republika, 2010.978-80-7357-497-0DŠIROKÝ, J.Daně v Evropské unii.Praha:Linde, 2006.80-7201-593-1DMUSGRAVE, R A. -- MUSGRAVE, P B.Veřejné finance v teorii a praxi.Praha:Management Press, 1994.80-85603-76-4DJACKSON, P M. -- BROWN, C V.Ekonomie veřejného sektoru.Praha:Eurolex Bohemia, 2003.80-86432-09-2Dhttp://europa.eu.int/(daňová problematika)DKubátová, K.: Prezentace k přednáškám (aktualizováno každý semestr)DOECD. Revenue Statistics 2014. doi: 10.1787/rev_stats-2014-en-fr

Požadavky

žádné

Garant

prof. Ing. Květa Kubátová, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Květa Kubátová, CSc.