Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Management veřejné podpory projektů (1VP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 1VP - Management veřejné podpory projektů, Fakulta financí a účetnictví, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Státní zkouška se skládá z následujících předmětů - Veřejná ekonomika, Politika veřejných výdajů, Veřejné výdajové programy a veřejné zakázky v teorii a v praxi.Okruhy ke zkoušce1 Smíšená ekonomika a příčiny existence veřejného sektoru2 Veřejný sektor – vymezení, charakteristika veřejného sektoru, funkce veřejného sektoru3 Ekonomické zdůvodnění existence veřejného sektoru4 Veřejné statky – analýza v současných teoriích, veřejné a soukromé statky. Zdanění. Problém černého pasažéra.5 Veřejné statky a externality. Smíšené veřejné statky.6 Podmínky efektivní nabídky veřejných statků – dílčí a všeobecná rovnováha.7 Teorie veřejné volby: metodologie a premisy. Volební systémy.8 Byrokracie, byrokracie a neefektivnost X , problém pána a správce.9 Ekonomická (alokační) efektivnost veřejných výdajů. Hodnocení veřejných projektů – CBA, výběr diskontní sazby, riziko a nejistota10 Státní rozpočet - podstata, funkce, rozpočtové zásady. Státní deficit a dluh, rozpočtová pravidla, rozpočtová soustava, rozpočtový proces.11 Veřejné výdaje – jejich funkce ve veřejném sektoru. Veřejné rozpočty, jejich příjmová a výdajová stránka.12 Veřejné výdaje v národním účetnictví, vládní finanční statistika.13 Růst veřejných výdajů po 2. svět. válce14 Stát sociálního blahobytu (welfare state), modely sociálního státu.15 Veřejné služby souhrnně - veřejná správa, školství, kultura, zdravotnictví, soudnictví, obrana, policie16 Výdajový program školství.17 Výdajový program zdravotnictví 18 Výdajový program na nezaměstnanost19 Výdajový program na důchody, sociální zabezpečení.20 Výdaje v rámci rozpočtů EU. Rozpočtové rámce, jejich vývoj od 90. let k současnosti. 21 Různé teoretické přístupy k veřejným výdajovým programům22 Systém ekonomického sledování veřejných výdajových programů v ČR a v ostatních zemích EU23 Metodika 3E24 Programová alokace zdrojů25 Redistribuční a alokační efekty veřejných výdajových programů26 Veřejné výdajové programy dotačního typu27 Veřejná podpora28 Veřejné zakázky – ekonomická interpretace29 Veřejné zakázky – právní ošetření v ČR a EU30 Koncese a kvazikoncese jako způsob externího zabezpečování služeb veřejného zájmu

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování studenti splní jednu ze zákonných podmínek řádného ukončení studia.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNDLiteratura je shodná s literaturou k povinným předmětům vedlejší specializace.

Požadavky

žádné

Garant

doc. Ing. Václav Urbánek, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Václav Urbánek, CSc.