Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pojišťovnictví (BP_902)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BP_902 - Pojišťovnictví, Fakulta financí a účetnictví, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Dopady nahodilosti na ekonomickou činnosti lidí. Risk management jako vědní disciplina řešící tyto dopady. Hlavní fáze risk management: identifikace rizika, ovládání rizika, finanční eliminace rizika.2. Pojištění jako nejdůležitější forma finanční eliminace rizika. Vztah k úhradě dopadů nahodilosti z vlastních zdrojů ekonomického subjektu. Pojištění jako služba výrobě, pojištění jako součást finanční teorie a politiky.3. Pojištění jako součást důchodové teorie a politiky. Vztah pojištění k ostatním složkám financí.4. Pojištění jako komponent měnové rovnováhy. Vztah k veřejným financí, k financím podniků.5. Hlavní druhy pojištění, jejich většinová podoba, tarifní konstrukce, ekonomika apod. Pojištění sektoru obyvatelstva, pojištění majetková a odpovědnostní, životní a důchodová pojištění. Pojištění průmyslového a podnikatelského sektoru.6. Pojišťovnictví, jeho místo v ekonomice. Pojistný trh. Regulace pojišťovnictví. Pojišťovny a jejich vnitropodniková ekonomika.7. Pojistná technika, pojistná matematika, kalkulace pojistného.8. Pojistnětechnické riziko a jeho eliminace. Formy pojištění a zajištění. Specifické fondy pojišťoven. Výkyvová rezerva, rezerva životních a důchodových pojištění. Operace pojišťoven na finančním trhu. Dlouhodobá a krátkodobá finanční politika pojišťoven.9. Světový a domácí pojistný trh. Dozor nad pojišťovnictvím, jeho tuzemská specifika. Portfolio domácích pojišťoen, jeho regulace zákonem. Zahraniční pojišťovny působící v ČR.10. Úloha českého pojišťovnictví při organizování ekonomického růstu v rámci dynamické nerovnováhy. Důvody pro růst společensko-ekonomické prestiže pojištění v rámci transformačního procesu ekonomiky.

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování budou studenti schopni 1. Porozumět fungování komerčního pojištění v globální ekonomice a v rámci finančních trhů2. Orientovat se v současném vývoje světového pojistného trhu, trhu EU a národního pojistného trhu jako součástí finančních trhů3. Orientovat se v pojistně-technických specifikách odvětví pojišťovnictví, hlavních produktech, nabízených pojišťovnami, principech státního dohledu nad pojišťovnictvím, atd.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZDUCHÁČKOVÁ, E. -- DAŇHEL, J.Pojistné trhy: změny v postavení pojišťovnictví v globální éře.Praha:Professional Publishing, 2012.978-80-7431-078-2DREJDA, G E.Principles of risk management and insurance.Boston:Addison-Wesley, 2005.0-321-23687-4DDAŇHEL, J. -- DUCHÁČKOVÁ, E.Některé aktuální problémy českého pojistného trhu.2012.ISSN 0862-6162DDAŇHEL, J. -- DUCHÁČKOVÁ, E. -- RADOVÁ, J.Hlavní globální vývojové trendy ve světovém komerčním pojišťovnictví.2008.ISSN 0013-3035

Požadavky

žádné

Garant

prof. Ing. Jaroslav Daňhel, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Jaroslav Daňhel, CSc.