Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Obecná demografie (4DM401)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 4DM401 - Obecná demografie, Fakulta informatiky a statistiky, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vymezení objektu a předmětu demografie a hlavní etapy jejího vývoje.2. Jednota vědy z hlediska poznávání objektivní reality.3. Empirické a formální disciplíny a význam statistiky.4. Klasifikace vědních disciplin a řád reality.5. Vnitřní diferenciace demografie systémový přístup v demografii.6. Zdroje demografických dat a jejich hodnocení.7. Systém demografických ukazatelů.8. Koncepce demografického rozvoje a demografická revoluce.9. Populační optimum a jeho různá vymezení.10. Problémy demografického prognózování.11. Obecná populační teorie Alfreda Sauvyho.12. Budování demografické teorie a kritika současného stavu demografického poznávání.13. Populační politika.

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování budou studenti schopni provádět kvalifikovanou a detailní demografickou analýzu. Budou schopni posoudit a analyzovat demografickou problematiku v širších souvislostech ekonomického i společenského vývoje.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZPAVLÍK, Z. -- RYCHTAŘÍKOVÁ, J. -- ŠUBRTOVÁ, A.Základy demografie.Praha:Academia, 1986.DVYDÁVÁ ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD.Regionální portréty.Praha:2005.NEMÁDPRESSAT, R.Element de démographie mathématique.1995.2950935605DKUČERA, T. -- KUČEROVÁ, O. -- OPARA, O. -- SCHAICH, E.New Demographic Faces of Europe.Berlin:Springer-Verlag, 2000.3540878018DMASARYK, T G. -- SROVNAL, J.Pokus o konkrétní logiku : (třídění a soustava věd).Praha:Masarykův ústav Akademie věd České republiky, 2001.80-86142-12-4

Požadavky

žádné

Garant

doc. Ing. Jitka Langhamrová, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Jitka Langhamrová, CSc.prof. Ing. Zdeněk Pavlík, DrSc.