Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Regionální demografie (v angličtině) (4DM463)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 4DM463 - Regionální demografie (v angličtině), Fakulta informatiky a statistiky, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Předmět regionální demografie, obyvatelstvo, vymezení pojmu region, správní uspořádání státu.2. Základní územní jednotky a jejich definice, problematika srovnávání regionů v čase, lexikon obcí, retrospektivní lexikon obcí.3. Prameny dat, běžná statistika, lokální informační systém, sčítání lidu, domů a bytů, pohyb obyvatelstva, jiné zdroje dat o regionech na národní i mezinárodní úrovni, zajímavé internetové adresy.4. Metodologie regionální demografie, statistické, matematické a demografické metody užívané při zkoumání regionálních rozdílů, analýza a modelování rozmístění obyvatelstva a sídelní struktury, sociální a hospodářské struktury státu a regionu.5. Demografické charakteristiky regionu, regionální rozdíly demografických ukazatelů v souvislosti s významnými sociálně ekonomickými charakteristikami (náboženská struktura, národnostní struktura, vzdělanostní struktura, nezaměstnanost, ...), rozdíl mezi městským a venkovským obyvatelstvem z pohledu demografie. 6. Populační prognózy, metoda extrapolace, komponentní metoda bez migrace, komponentní metoda s migrací.7. Regionální populační prognózy, jejich význam a použití.8. Rozmístění obyvatelstva a migrace, migrace a její význam v historii lidstva.9. Migrace v České republice, základní ukazatele migrace, analýza migrace.10. Cizinci a jejich rozmístění v České republice, demografické aspekty života cizinců v ČR, obyvatelstvo ČR z pohledu národnostního složení, rozdíly mezi jednotlivými oblastmi ČR.11. Populační vývoj v Evropě a ve světě.12. Populační vývoj v České republice. Demografické faktory ovlivňující region a jejich vliv na místní ekonomiku a rozvoj regionu (demografická struktura, sociální struktura, vzdělanostní struktura, náboženská struktura, rodina a domácnost, míra urbanizace, zaměstnanost, bydlení, zdravotnictví, školství, životní prostředí, kriminalita, průměrná mzda, podíl podnikatelů, ...).13. Metody vizualizace výstupů analýzy regionů, zásady tvorby kartogramů a kartodiagramů s využítím Exelu, demografická regionalizace.

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování budou studenti schopni: - vyhledávat a porovnávat demografické údaje za daný region, - vhodně používat metody regionální demografie a regionální statistiky, - použít při budoucím odhadu vývoje regionu komponentní metodu projekce s migrací, - posoudit daný region z pohledu budoucího demografického vývoje a vyhodnotit možné důsledky tohoto vývoje.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNDCaselli, G., Vallin, J., Wunsch, G. Demography: Analysis and Synthesis, IV volumes. London Elsevier Academic Press, 2006 ISBN 0-12 765660DCongdon, P., Batey, W. J. Advances in regional demography: information, forecasts, models. Belhaven Press, 1989DLocal population studies. Cambridge, England, http://site.ebrary.com/lib/vsep/Doc?id=10380705

Požadavky

žádné

Garant

RNDr. Markéta Pechholdová, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Markéta Pechholdová, Ph.D.