Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekonomická demografie I (v angličtině) (4DM465)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 4DM465 - Ekonomická demografie I (v angličtině), Fakulta informatiky a statistiky, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vymezení ekonomické demografie. Demografie a statistika, demografie a ekonomie, demografie a populační politika.Sčítání lidu, domů a bytů a jeho využití v ekonomické demografii. Základní prameny údajů ekonomické demografie.Obyvatelstvo a jeho kategorie. Zkoumání elementárních společenských skupin, rodina a domácnost.Statistika pracovních sil, zaměstnanost, nezaměstnanost.Ekonomická, vzdělanostní a sociální struktura. Vztah populačního a sociálně-ekonomického vývoje.Tradiční demografické charakteristiky ekonomického zatížení. Sociální zatížení.Tabulky života.Tabulky ekonomické aktivity.Životní cyklus a demografická biografie.Zdraví a nemoc, nerovnost ve smrti a potenciální demografie. Charakteristiky potenciální demografie.Demografické prognózy a jejich využití v ekonomii. Konkrétní demografické prognózy ČSÚ.Lidský kapitál a jeho reprodukce.Stárnutí populace absolutní a relativní a jeho socio-ekonomické důsledky.

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování budou studenti schopni analyzovat složení obyvatelstva z hlediska ekonomické aktivity a hodnotit ekonomické a sociální důsledky populačního vývoje.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZThe demographic dividend [elektronický zdroj] : a new perspective on the economic consequences of population change.Santa Monica, Calif.:Rand, 2003.ZJournal of population economics.Berlin:ISSN 0933-1433DEasterlin, R. A., The reluctant economist: perspectives on economics, economic history and demography, Cambridge, Cambridge University Press, 2004, http://site.ebrary.com/lib/vsep/Doc?id=10130455DShoven, J., B., Demography and the economy, Chicago, IL, USA, University of Chicago Press, 2011, 9780226754727 http://site.ebrary.com/lib/vsep/Doc?id=10444595

Požadavky

žádné

Garant

RNDr. Tomáš Fiala, CSc.

Vyučující

RNDr. Tomáš Fiala, CSc.