Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekonometrie (4EK216)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 4EK216 - Ekonometrie, Fakulta informatiky a statistiky, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Automatizace výpočtů v ekonometrickém SW.2. Kauzální uvažování v ekonometrických modelech. Podmínky kauzální interpretace koeficientů, Pearlova kritéria, Rubinův kauzální model.3. Metoda instrumentálních proměnných v průřezové analýze jako nástroj identifikace kauzálních vztahů.4. Základy práce s panelovými daty. Struktura datového souboru, indexové proměnné, praktické aspekty specifikace a odhadů lineárních modelů s fixními a náhodnými efekty.5. Robustní statistická indukce. Varianty robustních směrodatných chyb při heteroskedasticitě a shlukové či panelové struktuře dat, bootstrapové směrodatné chyby.6. Modely diskrétní volby. Logit, probit a jejich multinomiální verze.7. Mezní efekty v nelineárních modelech a jejich výpočet v ekonometrickém softwaru.8. Další modely s omezenou vysvětlovanou proměnnou. Tobit, Heckit, čítací modely.9. Příprava datového souboru a specifické problémy s daty. Zdroje dat, import z různých datových formátů, způsoby práce s chybějícími hodnotami v regresních modelech.10. Prezentace výsledků ekonometrického výzkumu. Doporučená struktura textu, zásady formátování matematických výrazů.

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování budou studenti z praktického i teoretického hlediska vybaveni pro zevrubnou mikroekonometrickou analýzu nad reálnými daty.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZWOOLDRIDGE, J M.Introductory econometrics : a modern approach.Mason:South-Western/Cengage Learning, 2013.978-1-111-53104-1ZWOOLDRIDGE, J M.Econometric analysis of cross section and panel data.Cambridge:MIT Press, 2010.978-0-262-23258-6ZHUŠEK, R.Aplikovaná ekonometrie : teorie a praxe.Praha:Oeconomica, 2009.978-80-245-1623-3DCAMERON, A C. -- TRIVEDI, P K.Microeconometrics : methods and applications.New York:Cambridge University Press, 2005.0-521-84805-9

Požadavky

žádné

Garant

Ing. Jan Zouhar, Ph.D.

Vyučující

Ing. Jan Zouhar, Ph.D.