Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Programy pro matematické modelování (4EK313)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 4EK313 - Programy pro matematické modelování, Fakulta informatiky a statistiky, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět pokrývá následující témata:- algoritmy řešení úloh lineárního programování - modifikace simplexové metody (modifikovaná, revidovaná, multiplikativní),- algoritmus řešení úloh lineárního programování s omezenými proměnnými,- struktura vstupních dat pro optimalizační systémy (formát MPS),- diskrétní optimalizační úlohy,- modelování speciálních podmínek (fixní náklady, úlohy s absolutní hodnotou, nespojité hodnoty proměnných, princip minimaxu), - modely analýzy obalu dat,- cílové programování,- modely analýzy obalu dat,- optimalizační modul v tabulkovém kalkulátoru MS Excel,- systémy na podporu modelování LINGO a MPL for Windows,- spolupráce optimalizačních systémů s tabulkovými kalkulátory.

Získané způsobilosti

Po uspěšném absolvování kurzu budou studenti schopni pracovat s aktuálními programovými produkty pro podporu modelování (modelovací jazyky jako LINGO nebo MPL for Windows) a pro řešení úloh lineárního a smíšeně celočíselného programování. Dále získají informace o modifikacích běžných algorimů, které jsou reálně používaný při řešení takových úloh.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZJABLONSKÝ, J.Program pro matematické modelování.Praha:Oeconomica, 2011.978-80-245-1810-7ZLAGOVÁ, M. -- JABLONSKÝ, J.Lineární modely.Praha:Oeconomica, 2009.978-80-245-1511-3ZJABLONSKÝ, J.Operační výzkum : kvantitativní modely pro ekonomické rozhodování.Praha:Professional Publishing, 2007.978-80-86946-44-3

Požadavky

Doporučuje se mít absolvovaný kurr Lineární modely, Kvantitativní management nebo Operační výzkum

Garant

prof. Ing. Josef Jablonský, CSc.

Vyučující

Ing. Adam Borovička, Ph.D.prof. Ing. Josef Jablonský, CSc.