Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Informace a společnost (4IZ154)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 4IZ154 - Informace a společnost, Fakulta informatiky a statistiky, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Teoretické zázemí informačního a znalostního managementuDefinice informace. Základní terminologie: data, informace, znalosti. Význam informace. Druhy a atributy informace, klasifikace. Komunikace - definice, modely, typy.2. Dokumentová komunikaceZákladní terminologie: médium – informační zdroj – dokument. Typologie dokumentů. Obsah a forma dokumentů. Kvalita obsažených informací. Kvantitativní přehled dokumentů - trh informačních pramenů.3. Metody informačního a znalostního managementuPřístup k informacím. Informační služby. Kvantitativní metody zkoumání rozvoje vědy a dokumentové komunikace v oblasti vědy (scientometrie, bibliometrie, citační analýza, bibliometrické zákony a hodnotící indexy).4. Procesy informačního managementuŽivotní cyklus informace. Publikování (tvorba a zpřístupňování) dokumentů. Metody a techniky zpracování informací a znalostí (agregace, komprimace, prezentace, vizualizace, data mining). Metody a techniky vyhledávání informací. Metody a techniky vyhodnocování informací (analýza, hodnocení kvality, meření relevance).5. Prostředí informačního managementuInformační instituce. Informační systémy. Univerzální a specializované databáze informačních zdrojů. Pomůcky a nástroje pro organizaci informací (klasifikace, taxonomie, slovníky, hesláře, tezaury, autority).

Získané způsobilosti

Studenty se seznámí s teoretickým základem zpracování informací a znalostí vymezeným klíčovými pojmy data - informace - znalost - informační zdroj - médium - dokument - informační systém - informační služba. Získají přehled nejvýznamnějších technologií pro práci s informacemi a znalostmi v průběhu celého jejich životního cyklu (vytváření, publikování, získávání, zpracování, ukládání, vyhledávání, využívání a hodnocení). Získané všeobecné znalosti procesů a metod informačního managementu poslouží jako základ pro výuku v navazujících odborných předmětech.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZCEJPEK, J.Informace, komunikace a myšlení : úvod do informační vědy.Praha:Karolinum, 2005.80-246-1037-XZGÁLA, L. -- POUR, J. -- ŠEDIVÁ, Z.Podniková informatika.Praha:Grada, 2009.978-80-247-2615-1ZMOLNÁR, Z.Competitive intelligence.Praha:Oeconomica, 2009.978-80-245-1603-5ZPINKAS, O.Zpracování informačních fondů. Sešit č. 1.Praha:VŠE, 2002.80-245-0447-2ZSKLENÁK, V. a kol.Data, informace, znalosti a Internet.Praha:C. H. Beck, 2001.80-7179-409-0ZVYMĚTAL, J.Informační zdroje v odborné literatuře.Praha:Wolters Kluwer Česká republika, 2010.978-80-7357-520-5

Požadavky

žádné

Garant

doc. Ing. Vilém Sklenák, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Vilém Sklenák, CSc.