Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Informační architektura (4IZ155)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 4IZ155 - Informační architektura, Fakulta informatiky a statistiky, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Principy HCI (human–computer interaction) – komunikace a interakce člověka a počítače. Uživatelské rozhraní informačních systémů.2. Modely informačního chování a přístupu k informacím.3. Analýza chování uživatele při vyhledávání a využívání informací.4. Metody zjišťování informačních potřeb.5. Principy použitelnosti (upotřebitelnosti) a přístupnosti elektronického obsahu.6. Metody a techniky user experience (UX, UE) designu.7. Standardy a modely návrhu architektury elektronického obsahu. Návrhové vzory.8. Životní cyklus (proces) návrhu architektury elektronického obsahu.9. Organizační schémata a struktury.10. Lingvistické a sémantické problémy informační architektury. Metadata.11. Metody a techniky vyhledávání, filtrování a navigace (prohlížení) elektronického obsahu. Vizualizace výsledků vyhledávání.12. Marketing elektronického obsahu.

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování předmětu budou studenti:- Umět aplikovat principy komunikace a interakce člověka a počítače (HCI) při řešení organizace elektronického obsahu- Znát metody analýzy informačního chování uživatelů a zjišťování informačních potřeb- Znát metody analýzy a návrhu obsahu a formátů organizovaných elektronických multimediálních zdrojů- Umět zvolit vhodný model organizace pro zadanou kolekci informačních zdrojů- Schopni vybrat vhodnou metodiku implementace zvolené informační architektury a naplánovat, zajistit a zdokumentovat její realizaci- Zvládat práci se specializovaným softwarem pro správu elektronického obsahu

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZMORVILLE, P. -- ROSENFELD, L.Information architecture for the World Wide Web.Sebastopol:O'Reilly Media, 2007.978-0-596-52734-1ZNIELSEN, J. -- TAHIR, M.Použitelnost domovských stránek.Brno:Zoner Press, 2005.80-86815-18-8DCERI, Stefano, FRATERNALI, Piero, BONGIO, Aldo et al.: Designing data-intensive web applications. 2003. ISBN 978-1-55860-843-6.DGILCHRIST, Alan, MAHON, Barry (eds.): Information architecture: designing information environments for purpose. 2004. ISBN 978-1-85604-487-5.DGLUSHKO, Robert J., MC GRATH, Tim: Document engineering: analyzing and designing documents for business informatics and Web services. 2005. ISBN 0-262-07261-0.

Požadavky

žádné

Garant

doc. Ing. Vilém Sklenák, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Vilém Sklenák, CSc.