Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Organizace znalostí (4IZ156)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 4IZ156 - Organizace znalostí, Fakulta informatiky a statistiky, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Náplň přednášek:1. Organizace informací a znalostí - princip, metody a techniky2. Identifikace informačních zdrojů - popis v bibliografických a plnotextových databázích3. Obsahová analýza - charakteristika věcného obsahu, tvorba obsahových metadat, přehled užívaných nástrojů (řízené slovníky, tezaury, klasifikace, taxonomie, folksonomie, ontologie)4. Vyhledávání informačních zdrojů - volba informačních zdrojů, metody a techniky vyhledávání5. Mikroúroveň organizace znalostí - analýza a návrh struktur dokumentu6. Makroúroveň organizace znalostí - soubory dokumentů (repozitáře, kolekce, sbírky, fondy)Náplň cvičení:Individuální a týmové řešení praktických úkolů týkajících se:- organizace informačních zdrojů- vyhledávání informačních zdrojů a v nich obsažených informací a znalostí- vyhodnocování vyhledaných informací- tvorba informačních zdrojů

Získané způsobilosti

Studenti získají přehled o existujích principech a metodách organizace znalostí a informací. Naučí se postupy a technologie obsahové analýzy a tvorby obsahových metadat, aplikovatelné v profesionálním prostředí informačního systému a znalostní báze instituce, v informačním a publikačním prostředí veřejných informačních systémů (bibliografické a fultextové databáze) a v sémantickém webu.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZPINKAS, O.Zpracování informačních fondů. Sešit č. 1.Praha:VŠE, 2002.80-245-0447-2ZVYMĚTAL, J.Informační zdroje v odborné literatuře.Praha:Wolters Kluwer Česká republika, 2010.978-80-7357-520-5DBALÍKOVÁ, Marie: Věcné údaje v BIB záznamu [online]. Dostupné z: http://www.nkp.cz/o-knihovne/odborne-cinnosti/zpracovani-fondu/vecne-zpracovani-vecne-autority/vec-udaje2. 2006DBUŘILOVÁ, Marcela: Identifikační popis. [online]. Verze 1.0. Dostupné z: http://texty.jinonice.cuni.cz. 2008DKORBEL, Jan: Lesk a bída tagování [online]. Dostupné z: http://jankorbel.cz/2007/03/14/lesk-a-bida-tagovani. 2007DKUČEROVÁ, Helena: Organizace informací. Verze 1.1 [online]. Dostupné z: http://texty.jinonice.cuni.cz. 2008DROWLEY, Jennifer E, HARTLEY, Richard: Organizing knowledge: an introduction to managing access to information. 2008. ISBN 978-0-7546-4431-6.

Požadavky

žádné

Garant

doc. Ing. Vilém Sklenák, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Vilém Sklenák, CSc.