Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Digitální knihovny (4IZ250)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 4IZ250 - Digitální knihovny, Fakulta informatiky a statistiky, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

§ Digitální dokumenty: vymezení, typologie, formáty.§ Šíření, vyhledávání, získávání a zobrazování digitálních dokumentů: síťový přístup, přenos dokumentů (TCP/IP, protokol http a webové aplikace), formy a formáty zobrazení síťových dokumentů. Vyhledávání, prohlížení a navigace.§ Reprezentace a využívání digitálních dokumentů: modely dokumentu (fyzický a logický), identifikace, formáty a rozklady dokumentů. Speciální aplikační protokoly a pohledy na dokumenty (např. Dienst). § Ukládání a archivace: systém správy dokumentů a relační databáze, sbírky, archivní formát a formát zobrazení uživateli. Archivace, komprese a oprávnění k přístupu.§ Vytváření digitálních dokumentů: digitalizace předloh, pořizování a získávání metadat, formáty metadat (např. DC, OAI, XML) a převoditelnost. § Struktura digitální knihovny: funkční a technologické části a komponenty, prvky nižších úrovní. Metody a nástroje.§ Propojitelnost digitálních knihoven. Funkce a služby digitální knihovny a vyhledávací stroje a internetové katalogy.§ Instalace, konfigurace, provoz a údržba specializovaného programového vybavení digitální knihovny (Kramerius, Greenstone) v lokálním a síťovém prostředí. § Návrh a odladění vlastního řešení digitální knihovny pomocí specializovaného nebo obecného programového vybavení.

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování budou studenti schopni vyvíjet vlastní aplikace specializovaného (např. Greenstone, Drupal) nebo obecného programového vybavení (Apache, PHP, MySQL, Java, Perl) pro podporu sbírek digitálních dokumentů v místním a síťovém prostředí.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZPINKAS, O.Zpracování informačních fondů. Sešit č. 1.Praha:Vysoká škola ekonomická, 2002.80-245-0447-2DWITTEN, I H. -- BAINBRIDGE, D. -- NICHOLS, D M.How to build a digital library.Burlington:Morgan Kaufmann Publishers, 2010.978-0-12-374857-7

Požadavky

žádné

Garant

PhDr. Otakar Pinkas

Vyučující

PhDr. Otakar Pinkas