Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Web 2.0 (4IZ601)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 4IZ601 - Web 2.0, Fakulta informatiky a statistiky, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Web 1.0: základní koncepty a technologie URI, HTTP, HTML.2. Web 2.0: read/write web, programmable web, democratized web, decentralized web, real-time web.3. Architektura REST, RESTful webové služby.4. Návrhové vzory RESTful služeb pro Web API, Mashups.5. Meta-data, reprezentace znalostí, sémantika.6. Anotace obsahu, mikroformáty, open link data.7. Prvky uživatelského rozhraní, Rich User Experience.8. Kolektivní inteligence, metody pro kolaborativní filtrování.9. Rozhodovací stromy, analýza chování uživatelů.10. Principy a technologie pro crowdsourcing, sociální sítě, folksonomie.11. Protokoly pro real-time web.12. Bezpečnostní mechanismy (OAuth, OpenID).13. Bezpečnostní hrozby (phishing, X-site scripting), prevence útoků.Cvičení:1. Návrh jednoduché webové aplikace (funkce, data, uživatelské rozhraní).2. Definování Web API aplikace.3. Definování prvků uživatelského rozhraní.4. Definování sémantiky dat a metadat pro aplikaci.5. Implementace mechanismů pro kolektivní inteligenci.6. Zabezpečení aplikace, ověření bezpečnosti.

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování předmětu získají studenti přehled o architekturách webových aplikací, konceptech a technologiích pro programmable Web (architektura REST, Mashups), o základních mechanismech pro reprezentaci znalostí a sémantiky (mikroformáty, meta-data, ontologie, open linked data, apod.), a o mechanismech pro kolektivní inteligenci (kolaborativní filtrování, predikce chování uživatelů), sociálních sítí a bezpečnosti.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNDSegaran, T.: Programming Collective Intelligence: Building Smart Web 2.0 Applications. O'Reilly Media 2007. ISBN 0596529325.DVossen, G., Hagemann, S.: Unleashing Web 2.0. Morgan Kaufmann 2007. ISBN 0123740347.

Požadavky

žádné

Garant

doc. Ing. Vilém Sklenák, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Vilém Sklenák, CSc.