Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Webové služby a middleware (4IZ602)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 4IZ602 - Webové služby a middleware, Fakulta informatiky a statistiky, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Současná a budoucí role webových služeb v ICT průmyslu. 2. Pojem objekt, komponenta, služba. Architektura SOA.3. Web Service Description Language (WSDL) a vybrané WS-* specifikace.4. Representational State Transfer (REST) a její realizace RESTful, porovnání s WSDL.5. Modelování procesů, workflow vzory, Business Process Execution Language (BPEL).6. Architektury pro middleware: ESB, P/S, MQ.7. Spolehlivost a škálovatelnost aplikací.8. P2P systémy, případová studie Skype.9. Model komerčního software vs model SaaS. 10. Cloud computing, architektura moderních aplikací.11. Infrastructure as a Service (IaaS), distribuovaný výpočet a distribuovaný souborový systém.12. Platform as a Service (PaaS), případová studie Google.13. Software as a Service (SaaS), případové studie SalesForce, GoodData.Cvičení:1. Analýza požadavků na aplikaci.2. Návrh objektového modelu aplikace, integrace komponent a objektů.3. Návrh Web API pro aplikaci (WSDL a RESTful).4. Implementace aplikace v prostředí Webového serveru.5. Implementace aplikace v prostředí pro cloud computing (např. Amazon, Google).6. Zátěžové testy, porovnání výsledků.

Získané způsobilosti

Studenti získají orientaci v nových trendech a technologiích v oblasti architektur orientovaných na služby (SOA), webových služeb, middlewaru a cloud computingu.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZERL, T.Service-oriented architecture : concepts, technology and design.Upper Saddle River:Prentice Hall PTR, 2005.0-13-185858-0DREESE, G.Cloud application architectures.Sebastopol:O'Reilly Media, 2009.978-0-596-15636-7DFoster, I., Kesselman, C. The Grid 2: Blueprint for a New Computing Infrastructure (2nd Edition). Morgan Kaufmann, 2003. ISBN 1558609334.DSteinmetz, R., Wehrle, K. Peer-to-Peer Systems and Applications. Springer, 2005. ISBN 354029192X.

Požadavky

žádné

Garant

doc. Ing. Vilém Sklenák, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Vilém Sklenák, CSc.