Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Státní zkouška z vedlejší specializace (4PI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 4PI - Státní zkouška z vedlejší specializace, Fakulta informatiky a statistiky, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základní finanční a dekrementní nástroje životního pojištění. Komutační čísla. Počáteční hodnota životního pojištění (jednorázové nettopojistné). Běžné nettopojistné. Bruttopojistné. Pojištění více životů. Příklady důležitých pojistných produktů životních pojišťoven. Pojištění s výhradou vrácení pojistného. Úrazové pojištění. Lékařský a finanční underwriting v životním pojištění. Pojistné rezervy v životním pojištění. Ukládací a riziková část pojistného. Bruttorezervy.Výpočty založené na pojistných rezervách v životním pojištění. Odbytné. Redukce při neplacení pojistného. Změny v pojistných hodnotách. podíl na zisku.Zajišťování v životním pojištění. Vykazování solventnosti životních pojišťoven. Marketing životních pojišťoven. Moderní produkty životního pojištění (flexibilní produkty, účast klienta na investičním riziku, pojištění vážných onemocnění).Penzijní pojištění a jeho financování. Sociální důchodové pojištění v ČR.Penzijní fondy v ČR.Neživotní pojištění jako ochrana proti rizikům. Hlavní druhy neživotního pojištění. Neživotní pojištění v ČR. Základní pojmy, statistické podklady a ukazatele neživotního pojištění. Tarifní skupiny.Škodní tabulky. Výlukový řád ze škodního stavu. Nettopojistné pro různé formy neživotního pojištění. Některá zpřesnění nettopojistného v neživotním pojištění. Slevy a přirážky při konstrukci nettopojistného v neživotním pojištění. Bezpečnostní přirážka a správní náklady v bruttopojistném. Systémy bonus-malus. Matematické modelování v neživotním pojištění. Modely počtu pojistných nároků. Modely výše škod. Složené modely. Pojistné modely v čase. Pravděpodobnost ruinování. Pojistné rezervy v neživotním pojištění. Trojúhelníková schémata (stupňové a separační metody). Zajišťování v neživotním pojištění. Vykazování solventnosti v neživotním pojištění.

Získané způsobilosti

Úspěšným absolvováním zkoušky studenti prokáží, že jsou schopni identifikovat klíčové poznatky studijního oboru, klást je do vzájemné souvislosti a aplikovat je na řešení reálných problémů.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZCIPRA, T.Pojistná matematika : teorie a praxe.Praha:Ekopress, 2006.80-86929-11-6ZCIPRA, T.Pojistná matematika v praxi.Praha:HZ, 1994.80-901495-6-1ZCIPRA, T.Praktický průvodce finanční a pojistnou matematikou.Praha:Ekopress, 2005.80-86119-91-2DCipra, T.: Penzijní pojištění a jeho výpočetní aspekty. HZ, Praha 1996.

Požadavky

Zkouška je ústní, dvě otázky, na které se student připravuje a potom je prezentuje.

Garant

doc. RNDr. Luboš Marek, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Luboš Marek, CSc.