Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Management (4PS131)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 4PS131 - Management, Fakulta informatiky a statistiky, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Pojetí managementu, vymezení základních pojmů.Historické kořeny managementu. Taylorovské pojetí managementu, byrokratický a administrativní pohled na management. Lidský prvek v organizaci a psychologické faktory ovlivňující jeho chování. Mayo, Gilbrethová, Maslow, Herzberg a nové psychologické školy. Rozhodování, východisko všech dalších manažerských funkcí.Plánování a jeho základy. Monitorování vnějšího prostředí firmy. Techniky tvorby plánů. Strategické plánování a strategický management. Proces strategického plánování. Lidský faktor v organizaci a organizační chování. Management lidských zdrojů. Organizační cíle a motivace lidí jak jich dosáhnout. Organizační kultura a etika. Základy motivačního procesu. Motivace k práci. Řízení skupin. Formální a neformální skupiny. Efektivní týmová práce a její charakteristiky. Leadership. Rozdílnost manažerských stylů. Formální pravomoc a řešení skupinových konfliktů. Kontrola a kontrolní proces. Typy kontroly. Kontrolní trendy. Controlling výkonnosti organizace. Nástroje ke sledování a měření výkonnosti organizace. Komunikace.. Komunikace v organizaci. Formalizovaná versus neformalizovaná komunikace. Interpersonální komunikace. Informační technologie a jejich vliv na organizaci. Moderní soudobé manažerské přístupy - procesní přístup, reengineering, TQM, Lean Management, CRM, Znalostní management. Risk management apod. Globalizace podnikání a konkurence a její dopad na výkon manažerských funkcí. Nové výzvy, které způsobují permanentní změnu a jak jim čelit Organizace. Pojetí organizace, rozsah řízení, centralizace, decentralizace. Organizační formy. Organizační struktury s pružnými prvky. Provozní (operativní) management a jeho úloha pří řízení firem. Normativní základna jako východisko operativního plánování, kalkulací, úsilí o zvyšování hospodárnosti. Řízení hlavních provozních činnosti, zabezpečení pomocných činností – skladování, manipulace, péče o ochranu životního prostředí (odpadové hospodářství atd.), bezpečnost a ochrana zdraví při práci.

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování budou studenti schopni se orientovat v problematice úspěšného řízení firem, a to v obecné rovině, která postihuje co nejširší škálu řízených subjektů – ať podnikatelských či neziskových, ať se jedná o malé a střední podniky, až po řízení nadnárodních korporací. Úspěšné řízení znamená pochopení základních manažerských funkcí a zvládnutí klíčových manažerských přístupů a technik.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZVEBER, J.Management : základy, prosperita, globalizace.Praha:Management Press, 2000.80-7261-029-5ZSVOBODOVÁ, H. -- VEBER, J.Produktový a provozní management.Praha:VŠE, 2003.80-245-0611-4DROBBINS, S P. -- COULTER, M K.Management.Praha:Grada, 2004.80-247-0495-1DVODÁČEK, L. -- VODÁČKOVÁ, O.Management : teorie a praxe v informační společnosti.Praha:Management, 2001.80-7261-041-4DAktuální články z managementu (z odborných časopisů apod.) určené přednášejícím

Požadavky

žádné

Garant

Ing. Zdeňka Šušáková

Vyučující

Ing. Zdeňka Šušáková