Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekonomie 2 (4PS141)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 4PS141 - Ekonomie 2, Fakulta informatiky a statistiky, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Ekonomické myšlení do vzniku "ekonomie soudobého středního proudu". Formování standardní makroekonomické teorie. Moderní podoby, aktuální stav a problémy makroekonomie. Základní cíle a nástroje v makroekonomii, hospodářské cykly a hospodářská politika. Makroekonomické agregáty, měření výkonnosti ekonomiky, produkt, důchod, blahobyt Spotřeba, úspory a investice. Určení produktu, model multiplikátoru. Agregátní nabídka a poptávka, ekonomie strany nabídky. Monetární politika: peníze, úroky, centrální banka, účinek peněz, přístup racionálních očekávání. Fiskální politika: státní rozpočet, deficit, státní dluh, výdaje, zdanění. Inflace a nezaměstnanost, Phillipsova křivka, magický čtyřúhelník. Účinek hospodářské politiky, teorie veřejné volby, přerozdělování, rovnost a spravedlnost a efektivita. Zahraniční politika a mezinárodní obchod, teorie komparativní výhody, protekcionismus a volný obchod, měnové kursy a mezinárodní finanční systém. Vývoj ekonomických vztahů, integrace a EU. Současné ekonomické teorie.

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování budou studenti schopni orientovat se v základních makroekonomických kategoriích, veličinách a modelech ekonomické teorie jako teoretickém základu studia navazujících ekonomických disciplín, včetně kategorií mezinárodní ekonomie, osvojí si základní ekonomické teoretické přístupy a modely pro individuální rozhodování při řešení problémů v hospodářské praxi. Student získá přehled o makroekonomických cílech, nástrojích a agregátech. Seznámí se s ekonomickou rovnováhou, jejími poruchami, ekonomickým cyklem. Pozná a pochopí rozdíly v přístupech klasického a keynesiánského pojetí a bude se orientovat v základních ekonomických teoriích. Bude schopen aplikovat makroekonomickou teorii na hospodářskou politiku státu.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZHOLMAN, R.Ekonomie.Praha:C.H. Beck, 2011.978-80-7400-006-5ZSAMUELSON, P A. -- NORDHAUS, W D.Economics.New York:McGraw-Hill, 2005.0-07-287205-5ZPAVELKA, T.Makroekonomie.Slaný:Melandrium, 2007.978-80-86175-52-2ZPOŠTA, V. -- SIRŮČEK, P.Makroekonomie : základní kurz : cvičebnice.Slaný:Melandrium, 2006.80-86175-42-1DSIRŮČEK, P.Ekonomie pro přijímací zkoušky na navazující magisterský studijní program na VŠE v Praze.Praha:Oeconomica, 2005.80-245-0855-9DMANKIW, N G.Zásady ekonomie.Praha:Grada, 1999.80-7169-891-1DHOLMAN, R.Makroekonomie : středně pokročilý kurz.Praha:C.H. Beck, 2010.978-80-7179-861-3

Požadavky

žádné

Garant

prof. Ing. Jindřich Soukup, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Jindřich Soukup, CSc.