Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy informačního managementu (4PS312)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 4PS312 - Základy informačního managementu, Fakulta informatiky a statistiky, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky: Informační společnost - charakteristika typických rysů a rozvojových tendencí informační společnosti - systémové prostředí pro informační management, realizace informační společnosti v současných podmínkách ČR, SIP, Akční plán rozvoje, koncepce ISVS, základní registry, základní legislativa informační společnosti Informační management - vymezení, komponenty, historický vývoj, současný stav, současné koncepce. Vazby systémových věd na manažerské přístupy, podniková informatika, IMS a jeho komponenty. Změny pojetí v řízení organizace, funkcionální řízení, procesní řízení, reengineering a s ním spojené změny v řízení organizace. Úloha auditu v organizacích. Řízení podnikové informatiky - vymezení vztahu, architektura IS/ICT, mapa řízení informatiky. Koncepce řízení informatiky, služby, zdroje, proces. Vybrané aspekty řízení informatiky - uspokojování informační potřeby a informační toky. Komunikační systém, nástroje. Základy OLAP technologií, datové sklady a datová tržiště, architektury datový skladů (jednoúrovňová a dvoj úrovňová), srovnání, místo architektuře firemních IS, metadata apod.. Cvičení: Inovace IS/ICT v podniku, legislativa, budování informační společnosti v ČR z pohledu EU, NATO, WTO, OECD a podpory podnikání ČR. Presentace scoringu na konkrétní firmě, QMS, EMS, BOZP, management ISMS. Auditu. Globální architektura.

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování budou studenti schopni práce s klíčovými východisky a přístupy moderního manažerského myšlení a jednání v informační společnosti vyspělých tržních ekonomik. Ilustrovat možnosti, postupy a aplikace nasazení informačního managementu na mikroekonomických organizačních jednotkách v ČR.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZDOUCEK, P. -- MARYŠKA, M. -- NEDOMOVÁ, L. -- OŠKRDAL, V. -- PAVLÍČEK, A. -- STŘÍŽOVÁ, V.Informační management v informační společnosti.Praha:Professional Publishing, 2013.978-80-7431-097-3ZVODÁČEK, L. -- VODÁČKOVÁ, O.Synergie v moderním managementu.Praha:Management Press, 2009.978-80-7261-190-4ZDOUCEK, P.Informační management - vymezení, úlohy a role.978-80-7431-010-2ZVEBER, J.Management. Základy moderní manažerské přístupy, výkonnost a prosperita.Praha:Management Press, 2009.978-80-7261-200-0DBUREŠ, V.Systémové myšlení pro manažery.[Praha]:Professional Publishing, 2011.978-80-7431-037-9

Požadavky

žádné

Garant

prof. Ing. Petr Doucek, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Petr Doucek, CSc.