Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Informatika (4SA101)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 4SA101 - Informatika, Fakulta informatiky a statistiky, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky- základní pojmy systémové a informatické (systém, procesy, informace, informační systém, informační a komunikační technologie, aplikační software a další)- HW: historie výpočetní techniky, polovodiče, digitalizace, mikrochip, Intel, IBM PC, Micosoft, Apple, Google, chytré telefony, Paměťová zařízení, Mooreov zákon...- algoritmizace - základy algoritmů, vysvětlení pojmů, logika programování...- SW: vývoj, operační systémy, aplikační SW, Open source, licence a distribuce, SaaS- internet a propojování sítí, principy fungování internetu, základní služby internetu, vliv internetu na rozvoj aplikací informatiky, protokoly a služby internetu- základy databázových systémů,- aplikace podnikové informatiky - celopodnikové informační systémy, analytické aplikace (business intelligence), aplikace pro správu dokumentů a řízení pracovních toků, elektronický obchod (elektronické zásobování, elektronická tržiště), řízení dodavatelských řetězců, aplikace pro řízení vztahů k partnerům,- bezpečnost: hrozby, bezpečnostní nástroje a politiky, zásady bezpečného chování- e-government: informatika a státní správa, legislativa spojená se zpracováním informací, elektronický podpis, Czech POINT, datové schránky, centrální registry státní správy- autorské právo v oblasti ICT- trendy v oblasti ICT: Cloud computing, XaaS, minimalizace, mobilita, sociální sítě, sémantika atd...- IT ve sféře financí a účetnictví: výběr základních aplikací pro účetnictví a finance.CvičeníVýuka je věnována oblasti osobní informatiky:- pokročilé zpracování a úpravy textových dokumentů a zpracování tabulek v tabulkovém procesoru, se vzájemným propojením dat mezi soubory, - informační zdroje na VŠE (Proquest; ASPI) přístup přes proxy, citování dokumentů,- vyhledávání informací na internetu, služby internetu, portály,- fulltextové databáze a informační zdroje na VŠE, - elektronické prezentace,- malé osobní databáze,Část cvičení je věnována samostatné práci studentů v týmu na vypracování případové studie.

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování budou studenti schopni aplikovat moderní informační a komunikační technologie v informačních systémech v ekonomickém prostředí.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZGALBA, A. -- PAVLÍČEK, A.Moderní informatika.Praha:PROFESSIONAL PUBLISHING, 2012.978-80-7431-095-9ZPAVLÍČEK, A.Nová média a sociální sítě.Praha:Oeconomica, 2010.978-80-245-1742-1ZKUNSTOVÁ, R.Užití kancelářských aplikací.Praha:Oeconomica, 2004.80-245-0733-1DTOMAN, P.Informatika pro koncového uživatele.Praha:Professional Publishing, 2011.978-80-7431-057-7DGÁLA, L. -- POUR, J. -- TOMAN, P.Podniková informatika.Praha:Grada, 2006.80-247-1278-4DSKLENÁK, V.Data, informace, znalosti a Internet.Praha:C.H. Beck, 2001.80-7179-409-0DŠEDIVÁ, Z.Informatika - využívání elektronických informačních zdrojů : texty ke cvičením.Praha:Oeconomica, 2006.80-245-1132-0

Požadavky

Podmínka ukončení: každá část ze všech požadavků musí být splněna na 50 %.

Garant

prof. Ing. Petr Doucek, CSc.

Vyučující

Ing. Lucie BöhmováIng. Radim Čermákprof. Ing. Petr Doucek, CSc.RNDr. Alexander GalbaIng. Klára HavlíčkováMgr. Lea NedomováIng. PhDr. Antonín Pavlíček, Ph.D.Mgr. Ing. Zdeněk SmutnýIng. Bohumila Veselá