Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do teorie systémů (4SA416)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 4SA416 - Úvod do teorie systémů, Fakulta informatiky a statistiky, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Kurs se soustřeďuje na teoretické otázky vztahů mezi systémem, informacemi a modelem a analýzu praktických případů v našem systémovém světě. Po úspěšném absolvování budou studenti schopni aplikovat systémové myšlení na různé situace v ekonomickém prostředí. Poznají výhody i omezení systémového myšlení. 1. Systémové myšlení a jeho historický vývoj. Meze systémového myšlení.2. Pojem a vymezení systému, (vlastnosti, struktura, chování, hranice, subsystém, podstatné a nepodstatné okolí, rozlišovací úrovně). Porovnání vybraných definic systému (struktura, chování)3. Typizace a kategorizace systémů (matematický, fyzikální, ekonomický aj., deterministický-stochastický, statický-dynamický, spojitý-diskrétní aj.). Měkké a tvrdé systémy. Vazby systémů a spojování systémů (matematické vyjádření a geometrická řešení)4. Statické systémy (popis, příklady). Dynamické systémy (popis, příklady). Stabilita, homeostáze. Zpětná vazba. Algoritmizace5. Konečný automat, Turingův stroj 6. Základy modelování. Definice modelu, modelový přístup. Typy modelů (matematický, fyzikální, technický, ekonomický aj.). Izomorfismus, homomorfismus7. Čtyři etapy matematického modelování (indukce, dedukce, interpretace, adekvátnost) Černá schránka 8. Zásady systémového přístupu k projektu (cíl, analýza -- top-down, syntéza -- bottom-up, realizace). Dekompozice systému, míra abstrakce9. Systémové myšlení podporující dosažení cíle10. Systémové myšlení podporující nalezení cíle11. Systémové myšlení zajišťující spravedlnost12. Systémové myšlení podporující diverzitu13. Konkrétní příklady systémů a úlohy na systémech

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování budou studenti schopni aplikovat systémové myšlení na různé situace v ekonomickém prostředí.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZJACKSON, M C.Systems thinking : creative holism for managers.Chichester:John Wiley, 2003.0-470-84522-8ZBUREŠ, V.Systémové myšlení pro manažery.[Praha]:Professional Publishing, 2011.978-80-7431-037-9DKLIR, G. -- VALACH, M.Kybernetické modelování.Praha:SNTL, 1965.

Požadavky

žádné

Garant

Mgr. Ing. Tomáš Sigmund, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Ing. Tomáš Sigmund, Ph.D.