Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy statistiky (4ST231)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 4ST231 - Základy statistiky, Fakulta informatiky a statistiky, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Význam a pojetí moderní statistiky. - Základní statistické pojmy: statistické jednotky, statistické znaky, ukazatele.- Elementární zpracování statistických údajů -- statistické tabulky, statistické grafy.- Míry polohy (úrovně): medián, modus, aritmetický průměr, geometrický průměr.- Míry variability: rozpětí rozptyl, směrodatná odchylka, variační koeficient.- Regresní a korelační analýza: jednoduchá lineární regrese a korelace, vícenásobná regrese a korelace.- Srovnávání -- věcné, prostorové, časové, indexy a absolutní rozdíly, vztahy mezi ukazateli (aditivní, multiplikativní) a operace s nimi.- Analýza časových řad: pojem a druhy časových řad, charakteristiky časových řad, modelování časových řad a jejich využití pro prognózování.

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování budou studenti schopni pracovat se základními statistickými pojmy a nástroji pro analýzu dat.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZHINDLS, R.Statistika pro ekonomy.Praha:Professional Publishing, 2006.80-86946-16-9ZMAREK, L.Statistika pro ekonomy : aplikace.Praha:Professional Publishing, 2007.978-80-86946-40-5ZMAREK, L. -- PECÁKOVÁ, I. -- VRABEC, M. -- LÖSTER, T. -- ČABLA, A.Statistika v příkladech.Příbram:PROFESSIONAL PUBLISHING, 2013.978-80-7431-118-5DHINDLS, R. -- NOVÁK, I. -- KAŇOKOVÁ, J.Metody statistické analýzy pro ekonomy.Praha:Management Press, 1997.80-85943-44-1

Požadavky

žádné

Garant

doc. RNDr. Luboš Marek, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Richard Hindls, CSc., dr. h. c.doc. RNDr. Luboš Marek, CSc.Ing. Zoja Pourová