Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Analýza kategoriálních dat (4ST303)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 4ST303 - Analýza kategoriálních dat, Fakulta informatiky a statistiky, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Klasifikace kategoriálních proměnných a klasifikace statistických analýz zaměřených na kategoriální data, kódování a překódování těchto dat.Rozdělení četností a popisné charakteristiky, bodové a intervalové odhady.Testování hypotéz týkající se četností (binomický test, chí-kvadrát test dobré shody), znaménkové schéma odchylek.Testy o nezávislosti dvou proměnných v kontingenční tabulce, symetrické a asymetrické míry závislosti pro různé kombinace typů proměnných, poměr šancí v čtyřpolní tabulce.Principy metod vícerozměrné analýzy pro případ kategoriální vysvětlované proměnné.Sledování podobnosti dichotomických proměnných.Sledování vztahů mezi kategoriemi u dvou či více proměnných.

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování budou studenti schopni analyzovat kategoriální data v systému SPSS. Budou schopni charakterizovat jednotlivé proměnné, zkoumat závislosti mezi dvěma proměnnými a sledovat vztahy mezi kategoriemi.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZŘEZANKOVÁ, H.Analýza dat z dotazníkových šetření.Praha:Professional Publishing, 2011.978-80-7431-062-1DPECÁKOVÁ, I.Statistika v terénních průzkumech.Praha:Professional Publishing, 2011.978-80-7431-039-3DŘEZANKOVÁ, H.Analýza kategoriálních dat.Praha:Oeconomica, 2005.80-245-0926-1DŘEHÁK, J. -- ŘEHÁKOVÁ, B.Analýza kategorizovaných dat v sociologii.Praha:Academia, 1986.

Požadavky

žádné

Garant

prof. Ing. Hana Řezanková, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Hana Řezanková, CSc.