Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Výpočetní statistika v Matlabu (4ST418)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 4ST418 - Výpočetní statistika v Matlabu, Fakulta informatiky a statistiky, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do MATLABu. 2. Operátory a jejich hierarchie, proměnné a datové typy v Matlabu. 3. Základy algoritmizace v Matlabu: podmíněné příkazy if a switch; cykly v Matlabu: příkazy for a while; příkazy break, continue a return. 4. Matlabovské skripty a matlabovské funkce; ladění skriptů a funkcí, zásady při tvorbě vlastních funkcí. 5. Správa souborů v Matlabu. Export a import dat z/do Matlabu.6. Kreslení 2D a 3D grafů v Matlabu.7. Statistický toolbox a jeho aplikace, deskriptivní statistiky, hustota rozdělení náhodné veličiny, distribuční funkce, inverzní distribuční funkce.8. Generování dat s předem zvoleným typem pravděpodobnostního rozdělení; simulační metody Monte Carlo; bootstrapové metody.9. Zpracování ekonomických a finančních dat v Matlabu: metoda nejmenších čtverců: odhad koeficientů a testování jejich statistické významnosti (t-test), celková významnost modelu (F-test). 10. Metoda maximální věrohodnosti a odhad parametrů modelů touto metodou: numerická optimalizace. 11. Neparametrické statistiky: kvantilový, mediánová, znaménkový a Wilcoxonův párový test, kernelový odhad hustoty z dat.12. Robustní statistiky: medián, useknutý průměr. 13. Dynamické zpracování ekonomických a finančních dat.

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování budou studenti schopni zvládnout programování v prostředí Matlabu, flexibilně zpracovat ekonomická a finanční data a následně budou schopni najít vhodnou metodu pro dynamické zpracování dat za účelem vytěžit maximum informací z analyzovaných dat

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZARLT, J. -- ARLTOVÁ, M.Ekonomické časové řady.Praha:Professional Publishing, 2009.978-80-86946-85-6DAnděl, J. Statistické metody. Praha: MatfyzPress, 2003. ISBN 8073780038.DMartinez, W. L. - Martinez, A. R. Computational Statistics Handbook with Matlab, 2nd ed.. New York: Chapman & Hall/CRC, 2002. ISBN 978-1-58488-566-5.

Požadavky

žádné

Garant

Ing. et Ing. Van Quang Tran, Ph.D. et Ph.D.

Vyučující

Ing. et Ing. Van Quang Tran, Ph.D. et Ph.D.