Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Analýza dat pro bakalářské a diplomové práce (4ST501)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 4ST501 - Analýza dat pro bakalářské a diplomové práce, Fakulta informatiky a statistiky, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Navrhování výzkumu - metody získávání dat od respondentů, potřebný rozsah a způsoby výběru jednotek.2. Dotazníky - typy otázek, nabídky odpovědí, grafická úprava.3. Převod dat do elektronické podoby - typy proměnných, číselníky.4. Popis dat, kontrola dat, problematika chybějících údajů.5. Průzkumová analýza dat - tabulky a grafy, zpracování vícehodnotových odpovědí, odlehlé a extrémní hodnoty.6. Zásady při vytváření tabulek a grafů z hlediska jejich prezentace.7. Jednorozměrná analýza - binomický test, chí-kvadrát test dobré shody (možnosti statistických programových systémů).8. Principy zkoumání statistické závislosti (korelace, kontingence, analýza rozptylu).9. Zjišťování podobnosti v datech (míry podobnosti pro objekty, proměnné a kategorie).10. Metody klasifikace (klasifikační stromy, shluková analýza).11. Principy některých dalších vícerozměrných metod (vícerozměrné škálování, korespondenční analýza).12. Možnosti statistických programových systémů v oblasti metod vícerozměrné analýzy.13. Modifikace a prezentace výstupních tabulek a grafů.

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování budou studenti schopni připravit dotazník pro malý průzkum, vložit získaná data do počítače, analyzovat je a prezentovat získané výsledky. Budou schopni analyzovat datové soubory s chybějícími údaji a vícehodnotovými odpověďmi.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZŘEZANKOVÁ, H.Analýza dat z dotazníkových šetření.Praha:Professional Publishing, 2011.978-80-7431-062-1DHEBÁK, P. -- JAROŠOVÁ, E. -- PECÁKOVÁ, I.Vícerozměrné statistické metody. [1].Praha:Informatorium, 2007.978-80-7333-056-9DHEBÁK, P. -- PECÁKOVÁ, I. -- ŘEZANKOVÁ, H.Vícerozměrné statistické metody. [3].Praha:Informatorium, 2007.978-80-7333-001-9DŘEZANKOVÁ, H. -- HÚSEK, D. -- SNÁŠEL, V.Shluková analýza dat.Praha:Professional Publishing, 2009.978-80-86946-81-8

Požadavky

žádné

Garant

prof. Ing. Hana Řezanková, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Hana Řezanková, CSc.