Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metody modelování ekonomických časových řad (STP910)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu STP910 - Metody modelování ekonomických časových řad, Fakulta informatiky a statistiky, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

a) Stacionární a nestacionární časové řady a jejich modelování.b) Sezónnost v časových řadách a její modely.c) Výstavba modelů jednorozměrných časových řad.d) Modely vícerozměrných stacionárních časových řad.e) Kauzalita v časových řadách.f) Systémy dynamických simultánních rovnic.g) Exogenita v časových řadách.h) Konstrukce předpovědí časových řad.i) Modely vícerozměrných nestacionárních časových řad a kointegrace.j) Výstavba modelů vícerozměrných časových řad.k) Volatilita v časových řadách a možnosti jejího modelování.l) Praktické aplikace modelů ekonomických časových řad.

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování budou studenti schopni modelovat jednorozměrné a vícerozměrné ekonomické a finanční časové řady, analyzovat jejich vztahy a tvořit předpovědi. Studenti získají přehled o struktuře, konstrukci a ověřování vhodnosti modelů z teoretického a praktického hlediska.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZARLT, J. -- ARLTOVÁ, M.Ekonomické časové řady.Praha:Professional Publishing, 2009.978-80-86946-85-6ZARLT, J. -- ARLTOVÁ, M.Finanční časové řady : [vlastnosti, metody modelování, příklady a aplikace].Praha:Grada, 2003.80-247-0330-0DWEI, W W S.Time series analysis : univariate and multivariate methods.Boston:Pearson, 2006.0-321-32216-9

Požadavky

žádné

Garant

prof. Ing. Josef Arlt, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Josef Arlt, CSc.