Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Matematika pro manažery (61MAT0)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 61MAT0 - Matematika pro manažery, Fakulta managementu JH, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Analýza funkčních zívislostí. Grafy funkcí. Indiferenční křivky. Izokosty. Modelování s využitím počítačů. Spotřební a poptávková funkce.2. Opakování vektorového počtu a soustav lineárních algebraických rovnic. Doplnění o maticovou algebru a determinanty. Aplikace na analýzu a modelování strukturálních vazeb (včetně meziodvětvových).3. Opakování posloupností a jejich konvergence. Aplikace na limitní chování oligopolního trhu. Posloupnosti, konvergující k mocninám čísla e. Opakování geometrické posloupnosti a řady. 4. Aplikace posloupností ve finanční matematice. Jednoduché úročení. Současná a budoucí hodnota kapitálu.Složené úročení. Efektivní úroková sazba. Pravidelné spoření. 5. Důchody, současná hodnota anuity. Důchody konstantní resp. rostoucí, dočasné resp. trvalé, předlhůtní resp. polhůtní. 6. Úvěry. Umořování dluhu formou konstantní anuity nebo konstantního úmoru. Roční průměrná sazba nákladů a její výpočet. Stručný nástin dalších finančních produktů (dluhopisy, akcie).7. Opakování diferenciálního počtu funkcí jedné proměnné. Aplikace v manažerském rozhodování.8. Diferenciální počet funkcí dvou a tří proměnných. Extrémy a jejich zjišťování. Aplikace na minimalizaci nákladů resp. maximalizaci užitku, rozhodování o objemu výroby a zásob. 9. Opakování základních poznatků o integrálech. Doplnění o integraci substitucí, o Simpsonův vzorec a nevlastní integrály. Řešení úloh o délkách křivek, obsazích rovinných útvarů, objemech a površích těles. Ekonomicko-manažerské aplikace určitého integrálu (zjišťování celkových veličin z mezních). 10. Stručný úvod do diferenčních a diferenciálních rovnic. Pojem partikulárního a obecného řešení. Typy rovnic, umožňující jednoduché řešení. Využití řešícího softwaru. Aplikace na modelování různých procesů (růst populace, nasycování trhu) a na podporu manažerského rozhodování (např. Kluvánkův problém rozhodování o optimálním termínu zahájení výroby při postupném doplňování vstupů).11. Opakování základních poznatků kombinatoriky a teorie pravděpodobnosti. Doplnění o náhodné veličiny, jejich typy a číselné charakteristiky.12. Úvod do pojistné matematiky. Neživotní pojištění. Kalkulace pojistného při dostatku statistických dat.13. Kalkulace pojistného při nedostatku statistických dat.Závěrečné shrnutí celé látky předmětu.

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování budou studenti schopni rozeznat, zda mohou řešení konkrétního manažerského rozhodovacího problému opřít o středoškolskou matematiku a když ano, připravit matematický model a rozhodnout o použítí výpočetní metody, anebo disponibilního software. Budou schopni vypočítat finanční charakteristiky vkladů, půjček, a úvěrů, jakož i posoudit jejich výhodnost. Budou schopni vypočítat netto pojistné a posoudit vhodnost určitého pojistného produktu z hlediska konkrétního zákazníka. Budou schopni porozumět matematickým modelům, používaným v ekonomické a manažerské odborné literatuře.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZRADOVÁ, J. -- DVOŘÁK, P. -- MÁLEK, J.Finanční matematika pro každého.Praha:Grada, 2009.978-80-247-3291-6ZRADOVÁ, J. -- DVOŘÁK, P.Finanční matematika pro každého.Praha:Grada, 1993.80-85623-27-7ZCIPRA, T.Pojistná matematika : teorie a praxe.Praha:Ekopress, 2006.80-86929-11-6ZPOLÁK, J.Přehled středoškolské matematiky.Praha:Prometheus, 2005.80-7196-267-8ZKAŇKA, M. -- COUFAL, J. -- KLŮFA, J.Učebnice matematiky pro ekonomy.Praha:Ekopress, 2007.978-80-86929-24-8DRADOVÁ, J. -- CHÝNA, V. -- MÁLEK, J.Finanční matematika v příkladech.Praha:Professional Publishing, 2005.80-86419-86-XDRADOVÁ, J.Finanční matematika pro každého : příklady.Praha:Grada, 2008.978-80-247-2364-8DCIPRA, T.Finanční a pojistné vzorce.Praha:Grada, 2006.80-247-1633-XDKAŇKA, M. -- HENZLER, J.Matematika pro ekonomy. [D.] 2.Praha:Ekopress, 1997.80-86119-01-7DSYNEK, M. -- KOPKÁNĚ, H. -- KUBÁLKOVÁ, M.Manažerské výpočty a ekonomická analýza.Praha:C.H. Beck, 2009.978-80-7400-154-3

Požadavky

žádné

Garant

prof. RNDr. Jan Černý, DrSc., dr. h. c.

Vyučující

prof. RNDr. Jan Černý, DrSc., dr. h. c.Ing. Lucie Váchová