Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Management operací (61MOP0)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 61MOP0 - Management operací, Fakulta managementu JH, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do operačního managementu jako moderního podoboru manažerské vědy. Systémový přístup jako základ metodického aparátu operačního managementu. 2. Pojem procesu a operace. Přehled základních problémů operačního managementu.3. Pojem jakosti. Systémy jejího řízení.4. Logistika, logistické řetězce a jejich optimalizace. Režim "Just in time".5. Management systému skladů a zásob. Deterministické a stochastické modely. Optimalizace rozhodování o velikosti objednávky. 6. Manažerské rozhodovací problémy na sítích. Cesty na grafech, okružní úlohy. Úlohy svozu a rozvozu.7. Produkční plány a jejich optimalizace pomocí lineárního případně dynamického programování.8. Vykonavatelé operací (lidé, stroje), optimalizace jejich výběru.9. Problémy prostorového umístění celých provozoven (angl. "location") a jednotlivých operací ("layout").10. Nasazování vykonavatelů na jednotlivé operace. Rozvrhy služeb, turnusy. 11. Rozvrhy ve výrobě a službách. Řízení projektů pomocí metod CPM a PERT. Problémy typu "flow-shop" a "job-shop". 12. Výměna a obnova strojů a zařízení. 13. Systémy hromadné obsluhy. Kendallova klasifikace. Systémy M/M/n. Určování střední délky fronty a střední doby pobytu zákazníka v systému. Typické manažerské rozhodovací problémy v systémech hromadné obsluhy.

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování budou studenti schopni vykonat systémovou analýzu daného podniku resp. organizace a identifikovat základní problémy, s nimiž se jejich manažeři potýkají, popsat produkční a logistické procesy v nich probíhající, rozčlenit je do jednotlivých operací a sestavit schémata, znázorňující jejich provázanost. Dále budou schopni zformulovat manažerské rozhodovací problémy, týkající se těchto operací a navrhnout nástroje k jejich řešení s využitím moderní výpočetní a telekomunikační techniky, jakož i uplatňovat moderní principy a postupy řízení jakosti.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZHEIZER, J H. -- RENDER, B.Operations management.Boston:Pearson, 2011.978-0-13-511143-7ZČERNÁ, A.Metody operačního managementu.Praha:Oeconomica, 2008.978-80-245-1325-6

Požadavky

žádné

Garant

doc. Ing. Anna Černá, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Anna Černá, CSc.