Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Operační management, procesy a dodavatelské řetězce (61OMP0)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 61OMP0 - Operační management, procesy a dodavatelské řetězce, Fakulta managementu JH, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvodní shrnutí klíčových oblasti operačního managementu. Lokální a globální operace. Úkoly operačních manažerů. Operační strategie (rozhodovací oblasti). 2. Procesně řízená organizace (procesní zlepšování, reengineering, PQPR). Identifikace plýtvání v procesech (Muda-Mura-Muri). 3. Plánování výrobních požadavků a podnikových zdrojů, včetně strojního parku. Zákazníkem řízená organizace. Principy plánování (pull/push). Systémy MRP, ERP a současné trendy a problémy s využitím. 4. Produkt, jeho tvorba a životní cyklus (kvalita, TQM, ISO). Prognózování. Detailní časové a prostorové rozvrhování.5. Základy práce s lidskými zdroji (plánování, job desing, týmová práce). Pracovní metriky a křivky učení.6. Japonská filozofie řízení (TPS Toyota Production System, JIT), štíhlý management a moderní metody operačního managementu (Six Sigma, Kaizen, Heijunka, Kanban, 5S, 5Why, Poka Yoke). Technická podpora OM. 7. Spolehlivost, údržba a obnova výrobních zařízení. 8. Principy vnitřního prostorového uspořádání operačních jednotek (layout, sklady, pracovní buňky „work cells“)9. SCM Supply Chain Management, definice, strategie.10. Logistika. 11. Vertikální a horizontální integrace. Systémy hromadné obsluhy.12. Skladové zásoby a způsoby jejich řízení (ABC, EOQ, ...).

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování budou studenti schopni:- orientovat se v problematice operačního managementu (plánování, výroba, dodavatelské řetězce) a to jak v oblasti teoretické, tak praktické- porozumět formálním vztahům této problematika a realizovat v těchto oblastech běžná provozní rozhodnutí- osvojit si principy zákazníkem i výrobou řízených dodavatelských řetězců- porozumět významu a metodám predikce, projekce a prognózování při tvorbě operačních plánů- orientovat se s postupy pro průběžné plánování materiálu a ostatních výrobních zdrojů (Material Resources Planning MRP, Enterprise Resources Planning ERP, jiné IT nástroje)- popsat a analyzovat procesy na operační úrovni- prakticky se orientovat v přístupech řízení jakosti (TQM) a v principu japonské filozofie řízení (Toyota Production System TPS: Lean Manufacturing, JIT)- pracovat a orientovat se v operačně-manažerských metodách štíhlé výroby (Kaizen, Kanban, Heijunka, 5S, 5 WHY, Muda-Mura-Muri, úzká místa atd.)- individuálně a skupinově analyzovat reálné situace z oblasti operací (případové studie, praktické ukázky firmy) a pomocí zmiňovaných metod navrhnout jejich řešení

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZHEIZER, J H. -- RENDER, B.Principles of operations management.Upper Saddle River:Pearson Prentice Hall, 2008.978-0-13-500709-9ZGALLOWAY, R L. -- ROWBOTHAM, F. -- AZHASHEMI, M.Operační management v praxi = Operations management in context.Praha:ASPI, 2007.978-80-7357-281-5ZČERNÁ, A.Metody operačního managementu.Praha:Oeconomica, 2008.978-80-245-1325-6ZŘEPA, V.Podnikové procesy : procesní řízení a modelování.Praha:Grada, 2007.978-80-247-2252-8DCOIMBRA, E. Kaizen in Logistics and Supply Chains. McGraw-Hill, 2013. ISBN: 9780071811040.

Požadavky

V týdnu konání workshopu studenti PS budou mít o 2 hod cvičení méně. V rámci přípravy na cvičení bude vyžadována práce s cizojazyčným materiálem (anglický jazyk). Počínaje zimním semestrem 2014/2015 se vyžaduje úspěšné absolvování modulu 61MOP0 "Management operací" jako prerekvizita.

Garant

doc. Ing. Anna Černá, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Anna Černá, CSc.prof. RNDr. Jan Černý, DrSc., dr. h. c.Ing. Lucie VáchováIng. Veronika Zelená