Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekonomika a financování zdravotní péče (62EFZ0)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 62EFZ0 - Ekonomika a financování zdravotní péče, Fakulta managementu JH, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do zdravotnické ekonomiky.Definice základních pojmů, význam zdravotnické ekonomiky, aplikace ekonomie na zdraví a zdravotní péči. Odlišnosti sektoru zdravotnických služeb (přítomnost a rozsah nejistoty, význam pojištění, informace, non-for-profit organizace, omezování konkurence, role vlády a veřejných opatření, politická rozhodnutí). Typologie ekonomických statků, ekonomické metody a příklady analýz, ekonomická efektivnost.2. Mikroekonomické nástroje využívané ve zdravotnické ekonomice.Vzácnost a hranice výrobních možností. Zdravotnický trh (nabídka, poptávka, cena, tržní equilibrium), funkce a křivky, teorie spotřeby, individuální a tržní poptávka, elasticity. Produkční funkce a tržní nabídka, konkurence.3. Poptávka po zdravotní péči a nabídka zdravotní péče.Produkční funkce zdraví, historická role medicíny a zdravotní péče, faktory ovlivňující poptávku, spotřebitelská volba, problémy měření poptávky po zdravotní péči, elasticita poptávky. Grossmanův model poptávky po zdraví. Produkce, náklady a technologie.4. Role vlády ve zdravotnictví.Ekonomický význam vládních intervencí (deformace zdravotnického trhu), formy vládních intervencí, vládní zásahy do zdravotnických trhů, vládní selhání, vládní regulace. 5. Historie vývoje zdravotnictví – dějiny lékařství, historie veřejného zdravotnictví.6. Formy a modely financování zdravotnických systémů – Bismarckův zaměstnanecký model, systémy s převahou veřejného zdravotního pojištění.7. Formy a modely financování zdravotnických systém – beveridgovský model, NHS a centrálně řízené systémy8. Formy a modely financování zdravotnických systémů – americký liberální systém, řízená péče9. Struktura zdravotnického odvětví v České republice.Typologie zdravotnických zařízení, ambulantní péče, lůžková péče, laboratoře, komplement.10. Financování zdravotní péče.Formy financování (nepřímé, přímé).11. Financování zdravotní péče v ČR.Úhradové mechanizmy (výkonový, kapitační, paušální, kombinovaný systém), DRG12. Principy pojištění a pojišťovnictví.Definice základních pojmů, riziko a pojištění, druhy pojištění, sociální pojištění. 13. Zdravotní pojištění.Poptávka a nabídka zdravotního pojištění, morální hazard, zdravotní pojištění a efektivní alokace zdrojů, organizace trhů se zdravotním pojištěním principy zdravotního pojištění.

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování budou studenti schopni: - aplikovat základní principy ekonomické teorie (mikroekonomie) do systému poskytování zdravotnických služeb prostřednictvím využití specifických znalostí chování zdravotnických systémů a jednotlivých subjektů zdravotnického trhu.- Porozumět vývoji, fungování a odlišnostem zdravotnických systémů, které jsou obvykle ve světě používány pro zabezpečení poskytování zdravotnických služeb.- Definovat strukturu zdravotnictví v České republice a orientovat se v základních formách financování jednotlivých týpů zdravotnických subjektů a zařízení.- Porozumět základním principům pojištění a zdravotního pojištění a fungování jak zdravotních, tak komerčních pojišťoven.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZFOLLAND, S. -- GOODMAN, A C. -- STANO, M.The economics of health and health care.Boston:Prentice-Hall, 2010.978-0-13-608030-5ZDURDISOVÁ, J.Ekonomika zdraví.Praha:Oeconomica, 2005.80-245-0998-9ZBARTÁK, M.Ekonomika zdraví : sociální, ekonomické a právní aspekty péče o zdraví.Praha:Wolters Kluwer Česká republika, 2010.978-80-7357-503-8ZZLÁMAL, J. -- ULRICH, M.Základy ekonomie pro management zdravotnictví.Olomouc:Univerzita Palackého v Olomouci, 2008.978-80-244-1992-3ZZLÁMAL, J. -- BELLOVÁ, J.Ekonomika zdravotnictví.Brno:Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů, 2005.80-7013-429-1ZDUCHÁČKOVÁ, E.Principy pojištění a pojišťovnictví.Praha:Ekopress, 2009.978-80-86929-51-4ZNĚMEC, J.Principy zdravotního pojištění.Praha:Grada, 2008.978-80-247-2628-1ZDUCHÁČKOVÁ, E. -- DAŇHEL, J.Teorie pojistných trhů.Praha:Professional Publishing, 2010.978-80-7431-015-7

Požadavky

žádné

Garant

MUDr. Rudolf Střítecký

Vyučující

Ing. Miroslav JankůjIng. Ondřej Lešetický, Ph.D.MUDr. Rudolf Střítecký