Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Informační technologie ve zdravotnictví (62ITZ0)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 62ITZ0 - Informační technologie ve zdravotnictví, Fakulta managementu JH, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Zdravotnická informatika a lékařské informace.2. Úvod do zdravotnické informatiky (definice zdravotnické informatiky, data, informace, znalosti a vztahy mezi nimi, aplikace informatiky, výuka zdravotnické informatiky).Teorie systémů. Obecná charakteristika informačních systémů.3. Úvod do zdravotnické informatiky. Trendy ICT a důsledky pro zdravotnictví.4. Ochrana dat v IS, datové standardy.5. Počítačová věda: hardware, software, počítačové sítě a Internet6. Obecná charakteristika zdravotnických informačních systémů (definice, historický vývoj, trendy dalšího vývoje, hlavní cíle ZIS, prostředky k dosažení cílů).Procesy implementace IS.7. Klinické informační systémy (NIS, ISPL), klinické aplikace a lékařská dokumentace.8. PACS systémy zajišťující akvizici, archivaci a distribuci obrazové informace (snímků) v rámci celé sítě, jejich získávání a zpracování pro účely diagnostiky.Zobrazovací modality: RTG, CT, NMR, PET, SONO.Klinické informační systémy (NIS, ISPL), klinické aplikace a lékařská dokumentace.9. Biokybernetika. Dynamické systémy, simulace a modelování, Zpracování biosignálu a obrazu.10. Biostatistika. Typy medicínských dat, sumarizace a grafická prezentace.11. Evidence Based Medicine - Medicína založená na důkazech (filozofie, okolnosti vzniku)Bibliografická databáze MEDLINE, Projekt Cochrane Collaboration Library.Zdroje informací v Internetu.12. Znalostní management v medicíně, E-health.Management znalostí jako koordinace, přenos a transformace znalostí. Cíle managementu znalostí jako procedury pro generování, uskladnění, distribuci, přenos a používání znalostí v korporacích. Management znalostí, principy a praxe (druhy znalostí, explicitní a implicitní), shromažďování a propojování znalost, lidé, procesy a technologie. 13. Znalostní management v medicíně.Management znalostí, jeho nástroje a techniky (post-akční review, společenství praktiků, znalostní audit, strategie managementu znalostí, identifikace a sdílení nejlepších metod, znalostní střediska, analýza společenských sítí ).Organizační procesy a infrastruktura, procesy managementu znalostí, infrastruktura managementu znalostí.Aplikace managementu znalostí v oblasti medicíny.

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování budou studenti schopni uplatnit systémový přístup při řízení a řešení problémů. Rozvíjet dovednosti potřebné pro využití informačních technologií pro řízení znalostí ve zdravotnických zařízeních či ke zlepšení kvality zdravotní péče.Spolehlivě se orientovat v problematice zdravotnické informatiky a to včetně specifických oblastí, jaké . představuje problematika nemocničních informačních systémů, elektronické dokumentace pacientů, zobrazovací modality/systémy nebo relativně nový koncept tzv. důkazové medicíny.Použít vývoj systémů životního cyklu (SDLC) přístup k využívání zdravotnických informačních systémů, popsat klíčové právní, regulační a etické otázky spojené s využitím technologie informace o zdraví.Identifikovat a kvantifikovat klíčové finanční ukazatele vztahující se k využití technologie zdravotních informací v organizaci. Rozpoznat jazyk, terminologii, ontologie, zkratky, kódování a klasifikační systémy zdravotní péče a zdravotnické informatiky.Osvojit si použití statistického softwaru pro podporu efektivních medicínských technologií s využitím bástrojů znalostní a důkazové medicíny.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZKASAL, P. -- SVAČINA, Š.Lékařská informatika.Praha:Karolinum, 1998.80-7184-594-9ZZVÁROVÁ, J. -- SVAČINA, Š. -- VALENTA, Z.Biomedicínská informatika - Systém pro podporu lékařského rozhodování.Praha:UK, 2009.978-80-246-1732-9ZGREENHALGH, T.Jak pracovat s vědeckou publikací : základy medicíny založené na důkazu.Praha:Grada, 2003.80-247-0310-6ZCAPRA, F.Tkáň života : nová syntéza mysli a hmoty.Praha:Academia, 2004.80-200-1169-2ZZVÁROVÁ, J. a kol.Lékařská informatika IV. Expertní a konzultační systémy v medicíně.Praha:Univerzita Karlova, 1992.ZZVÁROVÁ, J.Základy informatiky pro biomedicínu a zdravotnictví.Praha:Karolinum, 2002.80-246-0609-7DBemmel, van J.,H., Musen, M., A.: Handbook of Medical Informatics, ISBN 3-540-63351-0.DGuyatt, G., Drummond, R: User’s Guides to the Medical Literature (Essentials of Evidence-Based Practise), ISBN 1-57947-191-9.DKasal, P., Svačina, Š., a kol: Internet a medicína, ISBN: 80-247-0119-7DPasher, E., Ronen, T: The Complete Guide to Knowledge Management: A Strategic Plan to Leverage Your Company's Intellectual Capital, ISBN 0470881291.DSzabó, Z.: Internet a zdravotnická informatika (elektronické skriptum)

Požadavky

žádné

Garant

Ing. Ondřej Lešetický, Ph.D.

Vyučující

Ing. Ondřej Lešetický, Ph.D.