Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Management dopravních systémů (62MDS0)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 62MDS0 - Management dopravních systémů, Fakulta managementu JH, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do předmětu. Pojmy management, systém, rozhodování. Nejdůležitější pojmy dopravní terminologie.2. Teorie managementu jako vědní obor. Členění na jednotlivé disciplíny a jejich uplatnění v managementu dopravy.3. Teorie systémů jako vědní obor a její uplatnění v dopravních systémech. Typické systémové problémy.4. Síťové systémy a jejich členění. Typické rozhodovací problémy v síťových systémech. Analogie mezi telekomunikačními a dopravními systémy. Pojem entropie a jeho uplatnění v dopravě.5. Dopravní obory (kolejový, silniční, vodní, letecký, nekonvenční) a stručné charakteristiky jejich manažerských specifik. Základní rysy managementu osobní a nákladní dopravy. 6.Diskrétní a spojité modely dopravních systémů. Dopravní dávky a proudy. Základní charakteristiky (Intenzita, hustota, rychlost, vlnová rychlost).7. Přepravní poptávka, její zjišťování a modelování. 8. Dopravní nabídka a manažerské rozhodování o ní.9. Management dopravních sítí. Typické problémy lokace a layoutu.10. Dopravní trasy. Spoje a linky. Typické problémy manažerského rozhodování o nich.11. Časové rozvrhy v dopravě. Jízdní řády. Signální plány na křižovatkách.12. Management vozidlového parku v nákladní a osobní dopravě. Dopravní náklady a jejich minimalizace. Specifika osobní dopravy, anulační spirály.13. Závěrečné shrnutí. Možnosti zajištění udržitelnosti dopravy.

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování budou studenti schopni orientovat se v základních typech dopravních systémů (kolejový, silniční, vodní, letecký, nekonvenční, osobní, nákladní) . Dále budou schopni navrhnout model a metodu řešení pro základní typy rozhodovacích problémů v dopravě.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZČERNÁ, A. -- ČERNÝ, J.Manažerské rozhodování o dopravních systémech.Pardubice:Univerzita Pardubice, 2014.978-80-7395-849-7ZPASTOR, O. -- TUZAR, A.Teorie dopravních systémů.Praha:ASPI, 2007.978-80-7357-285-3ZEISLER, J. -- KUNST, J. -- ORAVA, F.Ekonomika dopravního systému.Praha:Oeconomica, 2011.978-80-245-1759-9

Požadavky

žádné

Garant

prof. RNDr. Jan Černý, DrSc., dr. h. c.

Vyučující

doc. Ing. Anna Černá, CSc.prof. RNDr. Jan Černý, DrSc., dr. h. c.