Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Aplikovaná matematika (6MI121)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 6MI121 - Aplikovaná matematika, Fakulta managementu JH, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Verbální a matematické modely. Modelování funkční závislosti. 2. Aplikace aritmetických vektorů na řešení směšovacího problému.3. Aplikace matic na analýzu výrobního plánu.4. Aplikace limity posloupnosti a) na analýzu oligopolního trhu za podmínky Cournotovy rovnováhy, b) na složené úročení.5. Aplikace nekonečných číselných řad na analýzu nákladů a cen. 6. Zjišťování kořenů spojitých funkcí v praxi.7. Aplikace derivace reálné funkce jedné reálné proměnné na manažerské rozhodování o jednom parametru. Pravidlo o minimu průměrných nákladů.8. Aplikace parciálních derivací na manažerské rozhodování o několika parametrech.9. Aplikace určitých integrálů na rozsahy pracovních činností a spotřebu materiálu.10. Aplikace diferenčních a diferenciálních rovnic na modelování procesů v praxi.11. Aplikace diferenciálních rovnic na zjišťování funkčních závislostí.12. Základy finanční matematiky.13. Základy pojistné matematiky14. Vybrané problémy z financí a pojišťovnictví.

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování budou studenti schopni najít k podpoře svého manažerského rozhodování vhodný matematický prostředek z lineární algebry, matematické analýzy, finanční a pojistné matermatiky . Budou umět převést problém z verbální na matematickou podobu, najít vhodnou metodu a vyřešit problém.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZKAŇKA, M. -- HENZLER, J.Matematika pro ekonomy. [D.] 2.Praha:Ekopress, 1997.80-86119-01-7ZKLŮFA, J. -- COUFAL, J.Matematika pro ekonomy. [D.] 1.Praha:Ekopress, 1997.80-86119-00-9DČerný, J.: Vybrané matematické problémy z manažerské praxe. Uč. text FM VŠE na síti.DJan Černý a kol.:Sbírka úloh z aplikované matematiky. Uč. text FM VŠE na síti.

Požadavky

Závěrečná zkouška studenta nebude obsahovat témata, absolvovaná se ziskem alespoň 60% bodů v průběžných testech.

Garant

prof. RNDr. Jan Černý, DrSc., dr. h. c.

Vyučující

prof. RNDr. Jan Černý, DrSc., dr. h. c.