Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Znalostní management (6MI413)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 6MI413 - Znalostní management, Fakulta managementu JH, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Úvod do znalostního managementu (Introduction). (dotace 6/2) a.Vymezení pojmů znalosti a znalostní management. Definování role a možností znalostního managementu v moderní organizaci. Systémový přístup k řízení podniku a specifické vlastnosti sociotechnických systémů, se kterými se musí manažeři vypořádat. Individuální a týmové znalosti z pohledu manažera (strategické plánování, konkurenční výhoda, inovace, znalostní ekonomika). Rozdíl mezi individuálním, strojovým a organizačním učením.b.Historie znalostního inženýrství a jeho typický životní cyklus. Principy a příklady manažersky orientovaných znalostních modelů (hry, simulátory, mikrosvěty). Přehled základních nástrojů znalostního modelování.2.Role dat ve znalostním inženýrství. (dotace 4/2) a.Datově orientované nástroje pro podporu manažerského rozhodování (funkční a časové závislosti -- interpolace a extrapolace, frekvenční analýza, heuristické metody prohledávání stavového prostoru, predikce, projekce a prognózy, datové sklady a způsoby práce s nimi, nástroje business intelligence, adaptivní a učící se počítačové systémy, soft computing).b.Způsoby práce s nejistotou a subjektivitou (užitek, riziko, preference). Optimalizační techniky a datově orientované nástroje na podporu rozhodování.3.Tvorba znalostí (Knowledge Engineering). (dotace 6/4) a.Techniky získávání znalostí, fáze 1: analýza (Knowledge Elicitation) Vybrané příklady následujících technik: action protocol, brainstorming, think-aloud, consensus decision making, repertory grid, nominal group technique, delphi method, concept/mind mapping, blackboarding. Jejich obvyklým výstupem je popis hranice modelovaného systému (podniku), soupis všech dotčených rolí (stakeholders), seznam pojmů a jejich významů (concepts and constructs).b.Formalizace týmových znalostí, fáze 2: syntéza (Knowledge Representation) Techniky vizualizace dat, informací, konceptů, strategií, struktur, procesů apod. Nástroje a postupy pro tvorbu strukturních i časových charakteristik znalostí (ARIS suite, hexagony, časové průběhy, CLD/influenční diagramy). Výstupem jsou strukturované a formalizované znalosti o konkrétním problému4.Modelování znalostí (Knowledge modeling) (dotace 8/4) a.Systémová dynamika- Syntaxe, sémantika, základy práce s modely a prostředím.- Integrace, validace a verifikace znalostních modelů. Citlivostní analýza a analýza scénářů.b.Agentové modelování.c.Diskrétní a kombinované modelování.5.Využívání znalostí, znalostní ekonomika (Knowledge Economy) (dotace 2/0) a.Implementace principů znalostního managementu v organizaci.Nástroje a technologie pro práci s existujícími znalostmi (sdílení, výměna, archivace, zlepšování, groupware a KM podporující HW).

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování budou studenti schopni:a) Správně interpretovat pojmy znalostní management a organizační učení,b) Rutině pracovat nejméně se dvěma nástroji Business Intelligence,c) Nalézt a reprezentovat (týmové) znalosti,d) Validovat, verifikovat a analyzovat chování nejméně dvou kvalitativně odlišných tříd znalostních modelů.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZTRUNEČEK, J.Management znalostí.Praha:C.H.Beck, 2004.80-7179-884-3ZTRUNEČEK, J.Management znalostí.2000.ISSN 0026-8720ZTRUNEČEK, J.Management znalostí.Praha:C.H. Beck, 2004.80-7179-884-3ZTRUNEČEK, J.Management znalostí - pozitivní signál budoucího vývoje nebo další pseudorevoluce v podnikání?.ZTRUNEČEK, J.Management znalostí a trendy světa.80-245-0190-2ZDRUCKER, P F.Cestou k zítřku : management pro 21. století.Praha:Management Press, 1993.80-85603-28-4ZDRUCKER, P F.Innovation and entrepreneurship : practice and principles.New York:HarperBusiness, 1993.0-06-085113-9ZDRUCKER, P F.To nejdůležitější z Druckera v jednom svazku.Praha:Management Press, 2002.80-7261-066-XZDRUCKER, P F.Výzvy managementu pro 21. století.Praha:Management Press, 2000.80-7261-021-XZBERKA, P.Dobývání znalostí z databází.Praha:Academia, 2003.80-200-1062-9DPřednášky slouží jako základní studijní materiál. Ostatní literatura je doporučená.

Požadavky

Jakékoli překročení stanovených termínů pro odevzdání bude penalizováno! - 1 bod; Každá bodovaná část předmětu musí být splněna na 50 %.

Garant

doc. Ing. Vladislav Bína, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Vladislav Bína, Ph.D.