Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět yx_Veřejná správa (6MV110)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 6MV110 - yx_Veřejná správa, Fakulta managementu JH, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

• Úvod do problematiky, vysvětlení základních pojmů, význam, rozsah, struktura a poslání veřejného sektoru. Veřejný sektor a veřejný zájem, veřejná politika a její obsah a úloha, úloha státu v tržní ekonomice, vztahy mezi soukromým a tržním sektorem, vytváření podmínek pro fungování trhu. • Veřejná moc. Základní atributy mocenských funkcí ve státě. Všeobecně k moci zákonodárné, výkonné, soudní. Státní společenství a veřejná moc. Veřejný zájem, politicko-právní rámec závazných pravidel chování všech subjektů • Historické souvislosti vývoje veřejné správy v ČR. Formování veřejné správy, přístupy a modely. Reforma veřejné správy v ČR.• Ústavní a právní základy výkonu veřejné správy. Ústavní systémy. Vertikální a horizontální dělba moci. Úloha veřejné správy v různých politických systémech. Vymezení pojmu správy a veřejné správy, pojem subjekt a vykonavatel veřejné správy, otázky dělby moci atd.• Úloha a postavení veřejné správy. Znaky výkonu veřejné správy. Charakter veřejnoprávních činností. Funkce orgánů veřejné správy. Cíle a úkoly činností veřejné správy. Formování subjektů veřejné správy. Kompetence ve výkonu činností veřejné správy. Formy činnosti orgánů veřejné správy. Metody činnosti orgánů veřejné správy.• Organizační výstavba veřejné správy. Obecné organizační principy výstavby organizačních struktur. Principy výstavby organizací ve veřejné správě. Institucionální složky veřejné správy. Uspořádání veřejné správy v ČR. Postavení veřejné správy v ČR - veřejná správa jako nástroj výkonné moci, podzákonné postavení a nařizující i organizující úloha veřejné správy. Demokratický výkon samosprávy.• Působnost a organizace orgánů státní správy. Dvě institucionálně odlišné složky veřejné správy (státní správa, územní samospráva). Základní atributy státní správy.• Působnost a organizace orgánů územní samosprávy. Dvě úrovně územní samosprávy. Vymezení postavení a kompetencí. Orgány územních samospráv. Samostatná a přenesená působnost. Zájmová samospráva.• Rozhodovací procesy ve veřejné správě a správní řízení. Rozhodovací procesy a jejich obsah. Rozhodovací metody. Rozsah účinnosti rozhodovacích procesů. Správní proces a správní řád. Správní řízení. Subjekty správního řízení.• Kontrolní systémy ve veřejné správě. Kontrola veřejné správy. Kontrola vykonávaná veřejnou správou. Formy kontroly.• Financování veřejné správy. Vazby institucionální výstavby veřejné správy na rozpočtovou soustavu v ČR.

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování budou studenti schopni vysvětlit strukturu veřejné správy, s uplatněním principů jejich výstavby; definovat jejich činnosti a úkoly; měl by získat přehled o různých systémech veřejné správy.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZHENDRYCH, D.Správní právo : obecná část.Praha:Beck, 2006.80-7179-442-2ZMATES, P. -- MATULA, M.Kapitoly z dějin a teorie veřejné správy.Praha:Vysoká škola ekonomická, 1999.80-7079-407-0ZKRBOVÁ, J.Veřejná správa : postavení, funkce a organizace : studijní distanční text.V Praze:Oeconomica, 2004.80-245-0811-7DPEKOVÁ, J. -- PILNÝ, J. -- JETMAR, M.Veřejná správa a finance veřejného sektoru.Praha:ASPI, 2008.978-80-7357-351-5DPRŮCHA, P.Jak řídit kraj, město a obec : rukověť územní samosprávy. Díl 1, Právo, normotvorba, veřejný pořádek.Brno:Masarykova univerzita, 2002.8021029555DEvropská charta územní samosprávyDZákon č. 128/2000 Sb., o obcíchDZákon č. 129/2000 Sb., o krajíchDZákon č. 131/2000 Sb., o hlavním městě PrazeDZákon č. 2/1969 Sb., o zřízení ministerstev a jiných ústředních orgánech státní správy České republiky, v platném znění

Požadavky

U všech požadavků je nutné splnit vždy min. 60 % hranici.

Garant

Ing. Jana Krbová, Ph.D.

Vyučující

Ing. Jana Krbová, Ph.D.