Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Právní a etické aspekty zdravotní péče (6MZ505)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 6MZ505 - Právní a etické aspekty zdravotní péče, Fakulta managementu JH, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

A) definice morálky, etiky, dobro a zlo, hodnoty, morální normy, obyčeje a zvyky, zákony, filozofická teorie hodnot, tři předpoklady etiky.B) historie lékařské etiky, lékařská etika jako samostatný obor, etické komise,Hippocratova přísaha, etický kodex ČLK, stavovský řád, etický kodex lékarníka, etický kodex zdravotní sestry.C)charta práv pacienta,charta práv hospitalizovaného dítěte, pravda o pravdě na nemocničním lůžku, lékařské tajemství a povinná mlčenlivost.D) etické problémy transplantací, umírání a smrti, marná péče, etické problémy v experimentální medicíně a laboratorních oborech.Zásahy do reprodukce - antikoncepce, sterilizace, umělé přerušení těhotenství, asistovaná reprodukce, pitva.Chyby mýty a omyly v lékařské etice.E) alternativní medicína.F) ústavní principy ČR ve vztahu ke zdravotnictví. Právo na život,osobní svoboda, právo na ochranu zdraví. Zakotvení principů v Listině základních práv a svobod.G) práva a povinnosti zdravotnických pracovníkůH) práva a povinnosti pacinetůI) vztahy lékař - pacient- rodina.Komunikace s pacientem a rodinou poučení pacienta,souhlas s poskytnutím zdravotní péče, odmítnutí zdravotní péče.J) odpovědnost zdravotnických pracovníků a zdravotnických zařízení v souvislosti s poskytováním zdravotní péče, pracovně právní odpovědnost..

Získané způsobilosti

Po úspěšném dokončení kurzu bude student rozumět základům teorie etiky její vazbě na morálku a aplikaci do zákonných opatření právního řádu ČR. Bude znát práva a povinnosti pacientů, pojišťoven, lékařů a státu v oblasti zdravotnictví.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZHAŠKOVCOVÁ, H.Lékařská etika.Praha:Galén, 2002.80-7262-132-7DCoughlin S.,Beauchamp T.,L.:Ethics and epidemiology (ISBN 0-19-510242-8)DHaškovcová H.: Lékařská etika,Galén.Praha 1994, základníDHaškovcová H.:Práva pacienta (komentované vydání),nakl.Aleny Krtilové,Havířov 1996,doplňkováDMach J. a kol.:Zdravotnictví a právo (komentované předpisy)nakl.Orac Praha,2003,základníDPayne J.: Klinická etika,Triton Skalpel,Praha,1992DPlatné právní předpisy ČR, věstníky, doplňkováDStolínová J.: Občan, lékař a právo, Praha,Avicenum 1990, základníDStolínová J.,Mach J.: Právní zodpovědnost v medicíně, Galén, 1998, základníDStřítecký, Studijní materiály: fm.vse.cz/K:/PED/IMZH:/verejný/stritecky ......

Požadavky

žádné

Garant

MUDr. Rudolf Střítecký

Vyučující

MUDr. Rudolf Střítecký