Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Regionální ekonomická analýza (6RE902)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 6RE902 - Regionální ekonomická analýza, Fakulta managementu JH, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Postavení regionu v národní ekonomice a prostorová distribuce ekonomických aktivit.2. Koncepty regionálního rozvoje a růstu.3. Hlavní lokalizační teorie, především ty, jež využívají neoklasický a behavioralistický přístup k lokalizaci.4. Lokalizační analýza a lokalizační chování v současné ekonomice, i z hlediska hodnocení vlivu ekonomických činností na prostředí.5. Diferenciace produkčních nákladů a aplikace modelů typu „input – output“ v prostorovém pojetí.6. Ekonomické stránky vývoje sídelní struktury, prostorové organizace měst.7. Problém optimalizace ekonomického využívání krajiny.8. Regionálně ekonomické funkce kulturně historického fondu.9. Teoretické i v realitě uplatňované přístupy k využívání půdy, trh půdy.10. Vliv migrace na socioekonomický vývoj regionu, regionální trh práce.11. Vývoj struktury regionální ekonomiky, specializace a diverzifikace.12. Teoretické koncepty regionálního vývoje.

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování budou studenti schopni:- zpracovat lokalizační záměr a zhodnotit variantních možnosti lokalizace ekonomických činností;- analyzovat ekonomický výkon a potenciál územních celků s ohledem na působení sociálních, kulturních a dalších faktorů na jejich vývoj;- hodnocení a vysvětlit koncepty regionálního vývoje (růstu i rozvoje);- optimalizovat ekonomické využívání území;- určit a vyřešit problémy struktur regionální ekonomiky.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZBLAŽEK, J. -- UHLÍŘ, D.Teorie regionálního rozvoje : nástin, kritika, klasifikace.Praha:Karolinum, 2002.80-246-0384-5ZMACHÁČEK, J. -- TOTH, P. -- WOKOUN, R.Regionální a municipální ekonomie.Praha:Oeconomica, 2011.978-80-245-1836-7

Požadavky

žádné

Garant

prof. Ing. Jaroslav Macháček, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Jaroslav Macháček, CSc.Mgr. Irena Míková