Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Environmentální aspekty kvality života (6SV412)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 6SV412 - Environmentální aspekty kvality života, Fakulta managementu JH, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod. Člověk – hlavní hybatel programu udržitelného rozvoje (TUR). Program TUR – filosofický problém. Historie programu, definice, strategické dokumenty, Agenda 21.Význam programu trvale udržitelného rozvoje v kontextu vývoje lidstva od neolitu; role hledání kvality života, poznávání, kritického myšlení a komunikace.Kvalita života jako cíl programu TUR; definice kvality života; biologické, kulturní, antropologické, sociální, ekonomické a jiné aspekty kvality života; faktory ovlivňující kvalitu života, indikátory. Globální ekosystém, lidská role v něm. Ekologie – úvod; ekologická nestabilita a její dopady na kvalitu života; hlavní rysy a dopady intenzivního zemědělství a urbanizace. Vodní cyklus v krajině – hlavní podmínka ekologické stability. Retenčně evapotranspirační jednotka (RETU), její funkce a význam pro vývoj klimatu; příčiny narůstajícího výskytu extrémních povětrnostních jevů. Změny klimatu; matematické modely, perspektivy; prevence negativních dopadů klimatických změn v povodích.Krajina; ekologie krajiny; vývoj krajiny ve střední Evropě; současný stav kulturní krajiny; krajina jako zrcadlo života společnosti; revitalizace a renaturalizace krajiny.Filosofie a udržitelný rozvoj. Filosofie – živoucí věda? Filosofie – úvod, historie, současný stav. Význam filosofie pro vědeckou syntézu; základní výzkum a jeho role v udržitelnosti rozvoje. Hledání paradigmatu udržitelnosti. Vyhnání z ráje; rozvoj zemědělství a jeho ekonomické, sociální a ekologické důsledky. Starý Zákon jako odraz sociálních změn; konflikt mezi zemědělci a nomády – konflikt paradigmat. Kulturní a ekologická východiska udržitelnosti. Lidská společnost a osobnost – málo známé rysy a spojitosti; vývoj dětské osobnosti – klíč k udržitelnému rozvoji? Dítě a společnost; dítě a rodina; dítě a matka. Sociální deprivace a její dopady. Udržitelný rozvoj a sebeučící se společnost.Sociologické aspekty udržitelnosti. Autopoiesis – teorie Gaia; evoluce a vesmír.Závěry; význam udržitelného rozvoje pro manažery.

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování předmětu bude student schopen kriticky hodnotit nejen uplynulá období vývoje civilizace, ale zejména současný stav lidské společnosti. Hlavní výhodou absolventů je schopnost orientovat se v oblasti složitých široce environmentálních vztahů a vazeb lidské existence a využít ji v v manažerském rozhodování.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZLOVELOCK, J.Gaia vrací úder : proč se Země brání a jak ještě můžeme zachránit lidstvo.Praha:Academia, 2008.978-80-200-1687-4ZCAPRA, F.Tkáň života : nová syntéza mysli a hmoty.Praha:Academia, 2004.80-200-1169-2ZMOLDAN, B. -- ZÝKA, J. -- JENÍK, J.Životní prostředí očima přírodovědce : člověk v biosféře.Praha:Academia, 1989.80-200-0042-9ZMOLDAN, B.Konference OSN o životním prostředí a rozvoji. Rio de Janeiro, 3. - 14. června 1992. Dokumenty a komentáře.Praha:Management Press, 1993.ZČESKO. MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ, -- MOLDAN, B. (ed.).Konference OSN o životním prostředí a rozvoji, Rio de Janeiro, 3.-14. června 1992 : dokumenty a komentáře.Praha:Management Press, 1993.80-85368-51-XZKOUKOLÍK, F. -- DRTILOVÁ, J.Vzpoura deprivantů : nestvůry, nástroje, obrana.Praha:Galén, 2007.DSyrovátka, O. - Šír, M. - Tesař, M., 2002: Změna přístupů ke krajině - podmínka udržitelného rozvoje. In: Sborník příspěvků konference Tvář krajiny - krajina domova (Praha - Průhonice, 21.-23.2.2001) sv. 1: Krajina jako přírodní prostor, 87 - 96. ISBN 80-86512-02-9.

Požadavky

žádné

Garant

RNDr. Oldřich Syrovátka, CSc.

Vyučující

RNDr. Oldřich Syrovátka, CSc.