Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Filosofie a metodologie vědy VŠE (FIL999)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FIL999 - Filosofie a metodologie vědy VŠE, Fakulta managementu JH, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsahová náplň předmětu je rozdělena do dvou částí:Část 1. (zajišťuje doc. Pstružina) sestává ze 4 bloků:V prvním bloku je akcentován směr ve filosofii vědy upřednostňující analýzu historických postupů ve filosofii a vě- dě, z nichž se odvozuje racionalita a obecné metody poznání. Zvláštní pozornost je věnována vývoji pozitivistické filosofie. V tomto bloku jsou konsultovány také důsledky vědy v souvislosti s tezi o konečných limitech vědy. Je zde předkládán také názor na kuhnovské paradigma.Těžiště druhého bloku spočívá v kognitivním přístupu k filosofii a metodologii vědy, v němž jsou zdůrazňovány myšlen- kové postupy v návaznosti na soudobé poznatky kognitivních věd. Podrobně se také rozebírají myšlenkové postupy vedoucí k vědeckým objevům.Třetí blok je zaměřen na detailní rozbor vědeckých metod (pozorování, deskripce, explanace, měření, modelová- ní, experiment, analýza, syntéza, indukce, dedukce a obecné filosofické metody – fenomenologie, hermeneutika, dialektika, intuitivní metoda).Čtvrtý blok je věnován sociologickému přístupu, v němž jsou analyzovány problémy distribuce a důsledků plynoucích z vědeckých poznatků, jakož i věda jako sociální instituce. V tomto bloku jsou rovněž ilustrovány aplikace metodolo- gických postupů v oblasti ekonomických věd a hodnotová orientace ve společenských vědách.Část 2. (zajišťuje prof. Pudil) sestává ze 4 bloků (označeny 5-8).:Obsahem pátého bloku jsou problémy výzkumu v oblasti managementu, výzkumný proces, formulace výzkumného tématu, výzkumný záměr a výzkumný projekt, jeho návrh, výzkumné strategie a metody, kvantitativní a kvalitativní přístup. Dále kritické zhodnocení literatury, přehled dostupných zdrojů pro výzkum, plánování a provádění rešerše literatury, plagiátorství, organizace nalezených zdrojů.Šestý blok je věnován praktickým otázkám dat ve výzkumu - přístup k datům či výzkumným subjektům, výzkumná etika, volba výzkumného souboru, náhodný výběr, druhy nenáhodných výběrů, volba velikosti vzorku, užití sekundárních dat ve výzkumu, Získávání primárních dat prostřednictvím pozorování, prostřednictvím semistrukturovaných, hloubkových a skupinových interview, prostřednictvím dotazníků, návrh dotazníkového šetření, administrace dotazníkového šetření, vyhodnocení dotazníkového šetření.Sedmý blok je zaměřen na analýzu kvantitativních dat, přípravu a kontrolu dat, explorační analýzu dat, deskriptivní analýzu, metody statistické indukce. Dále pak na analýzu kvalitativních dat, rozdíl oproti kvantitativním datům, deduktivní a induktivní přístup.Obsahem závěrečného osmého bloku je psaní a prezentování výsledků výzkumu, struktura dizertační práce, styl akademického psaní, vlastní prezentace výsledků, praktické rady pro publikování.

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování budou studenti schopni:-popsat problematiku filosofických předpokladů vývoje vědy;-popsat filosofické předpoklady metodologie věd;-popsat problematiku sociologických přístupů k vědě jako sociální instituci; zformulovat výzkumné téma, výzkumný záměr a výzkumný projekt; - provádět rešerši literatury a kritické zhodnocení literatury; - znát základní vědecké přístupy, správně volit výzkumný soubor, náhodný výběr, velikosti vzorku; - znát strategie k získání dat, co jsou primární data, co jsou sekundární data a jejich zdroje;- rozlišovat kvantitativní a kvalitativní analýzu dat, umět základní metody pro jejich zpracování, - znát strukturu výzkumné zprávy, styl akademického psaní.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZPSTRUŽINA, K.Svět poznávání : (k filozofickým základům kognitivní vědy ).Olomouc:Nakladatelství Olomouc, 1998.80-7182-074-1ZKAPCOVÁ, I.Rozličné úvahy : matematično, logično, psychično, dějinno, absolutno.Praha:Ekopress, 2014.978-80-87865-06-4ZPSTRUŽINA, K.Pojednání o lidském myšlení.Praha:Ekopress, 2005.80-86119-89-0ZPSTRUŽINA, K.Pojednání o lidském myšlení II.Praha:Ekopress, 2007.80-86929-18-3ZPSTRUŽINA, K.Pojednání o lidském myšlení III.Praha:Ekopress, 2010.978-80-86929-57-6ZSAUNDERS, M. -- LEWIS, P. -- THORNHILL, A.Research methods for business students.Harlow:Financial Times/Prentice Hall, 2009.978-0-273-71686-0ZGERŠLOVÁ, J.Vádemékum vědecké a odborné práce.[Praha]:Professional Publishing, 2009.978-80-7431-002-7

Požadavky

žádné

Garant

doc. PhDr. Karel Pstružina, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Tomáš Kincl, Ph.D.doc. RNDr. Lenka Komárková, Ph.D.Mgr. Irena Míkovádoc. PhDr. Karel Pstružina, CSc.prof. Ing. Pavel Pudil, DrSc.