Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Informační a rezervační technologie v cestovním ruchu (2CR414)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 2CR414 - Informační a rezervační technologie v cestovním ruchu, Fakulta mezinárodních vztahů, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Základní pojmy z oblasti informačních technologií. (dotace 1/1)2.Počátky využití technologií v cestovním ruchu - CRS (Computerised Reservation Systems), vymezení pojmů, základní principy a struktura rezervačních systémů v oblasti letecké dopravy v USA a v Evropě v období 50. - 80. let minulého století, inventorní systémy, trendy rozvoje počítačových rezervačních systémů. (dotace 1/1)3.Počátky vzniku GDS ( globálních distribučních systémů) v USA a v Evropě, definice, struktura a principy fungování GDS. (dotace 1/1)4.Charakteristika jednotlivých systémů na trhu cestovního ruchu - Amadeus, Galileo, Sabre, Wordspan z pohledu jejich nabídky a teritoriálního podílu na trhu. (dotace 2/2)5.Finanční aspekty využívání GDS z pohledů jednotlivých subjektů trhu. (dotace 2/2)6.Specifikace vnitřních vazeb poskytovatelů služeb v rámci GDS - vztahy mezi GDS a cestovními kancelářemi, vztahy mezi GDS a leteckými společnostmi, vztahy mezi GDS a ostatními dopravními systémy, úloha konsolidátora v GDS. (dotace 2/2)7.Právní aspekty fungování GDS - ECAC ( Evropská civilní letecká konference) a zákon o řízení počítačových rezervačních systémů. Regulační ustanovení pro počítačové rezervační systémy. (dotace 2/2)8.Základní organizace působící v oblasti letecké dopravy mající vztah ke GDS: IATA, SITA, ETPCO. (dotace 1/1)9.Dopad rozvoje internetu na rozvoj GDS ( e-ticketing, e-bussines v GDS). (dotace 2/2)10.Dopad rozvoje nízkonákladové dopravy na oblast letecké dopravy a GDS. (dotace 2/2)11.Procesy v podnikovém řízení a možnosti jejich podpory informačními technologiemi, rozvoj interní podnikové informační infrastruktury. (dotace 2/2)12.Hotelové řetězce a jejich rezervační systémy, přehled domácích produktů hotelových systémů. (dotace 2/2)13.Informační systémy v činnosti cestovních kanceláří a cestovních agentur. (dotace 1/1)14.Regionální informační systémy cestovního ruchu, historie tvorby národního informačního systému pro cestovní ruch v České republice, vymezení pojmů, struktura, úrovně využití, napojení na mezinárodní informační systémy, informační systémy kulturních památek. (dotace 2/2)15.Trendy rozvoje informačních a rezervačních systémů cestovního ruchu. (dotace 1/1)16.Internet a cestovní ruch - dopad rozvoje internetu na podnikatelské subjekty v oblasti cestovního ruchu, dopad rozvoje internetu na nákupní chování účastníků cestovního ruchu, specializované servery na cestovní ruch, využití internetu v oblasti národních marketingových společností. (dotace 2/2)

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování - student umí vysvětlit principy fungování CRS a GDS- získá znalosti o současném fungování a trendech IKT (informačních a komunikačních technologií) v cestovním ruchu- se orientuje v oblasti informačních systémů destinací- dokáže posoudit současné trendy v E-Tourismu - získá znalosti z oblasti fungování sociálních médií se zaměřením na oblast cestovního ruchu- umí identifikovat výhody a optimalizovat využití jednotlivých distribučních kanálů v podnicích cestovního ruchu- dovede posoudit strukturu a zhodnotit využití internetu z pohledu regionálních informačních systémů- je schopen fundovaně rozhodovat o optimalizaci využití těchto systémů v oblasti státní a regionální správy a soukromého sektoru a zároveň se orientovat v běžných aplikacích na trhu.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZZELENKA, J. -- JONÁŠ, R.Využití počítačů v cestovním ruchu : [jak přimět počítač aby vydělával].Praha:Grada, 1998.80-7169-414-2ZBRAHAM, B.Computer systems in the hotel & catering industry.London:Cassell, 1988.0-304-31502-8ZSEDLÁČEK, J.E-komerce : internetový a mobil marketing od A do Z.Praha:BEN - technická literatura, 2006.80-7300-195-0ZPRUŠA, J.Svět letecké dopravy.Praha:Galileo CEE Service, 2007.978-80-239-9206-9DVaculka, Startl, Pešek, E-podnikání pro cestovní ruch, MMR, 2008DVaško - Informační a rezervačni technologie v cestovním ruchu - VŠE 2007, ISBN:978-80-245-1277-8DZelenka, Cestovní ruch- komunikační technologie, Gaudeamus, 2008, ISBN 978-80-7041-514-6DZelenka, Pechanec, Bureš, Čech, Ponce, E-Tourism v cestovním ruchu, MMR, 2008

Požadavky

žádné

Garant

Ing. Martin Vaško, Ph.D.

Vyučující

Ing. Martin Vaško, Ph.D.