Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zahraniční obchod (2MO504)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 2MO504 - Zahraniční obchod, Fakulta mezinárodních vztahů, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Přednášky: (dotace 0/0) a.Vybrané teorie mezinárodního (zahraničního) obchodu, liberální a protekcionistický přístup, efekty mezinárodního (zahraničního) obchodu I.b.Vybrané teorie mezinárodního (zahraničního) obchodu, liberální a protekcionistický přístup, efekty mezinárodního (zahraničního) obchodu II.c.Význam a hlavní funkce zahraničního obchodu v ekonomice (obecná charakteristika, aplikace na podmínky ČR). Význam měnového kursu pro zahraniční obchod, typy kursových režimů.d.Proces transformace a jeho výsledky v oblasti vnějších ekonomických vztahů v ČR. Vývoj kursového prostředí v ČR (ČSFR) od počátku transformace.e.Mezinárodní obchodní politika, její tvorba a nástroje, institucionální zajištění, dopady na jednotlivé skupiny zemí.f.Společná obchodní politika Evropské unie, její tvorba a nástroje, postavení jednotlivých nadnárodních institucí při její realizaci, vztah mezi společnou obchodní politikou a mezinárodní obchodní politikou.g.Realizace společné obchodní politiky EU v podmínkách ČR, koncepce proexportní politiky ČR a její výsledky.h.Institucionální zajištění podpory exportu v ČR - úloha vybraných institucí: Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR, Czechinvest, CzechTrade, EGAP, Česká exportní banka, Českomoravská záruční a rozvojová banka.i.Změny v teritoriální struktuře zahraničního obchodu ČR od počátku transformace, aktuální otázky jejího zlepšování.j.Změny v komoditní struktuře zahraničního obchodu ČR od počátku transformace, aktuální otázky jejího zlepšování. Směnné relace, jejich vývoj a současný stav v ČR.k.Mezinárodní měnový a finanční systém, institucionální zajištění jeho fungování. Měnové krize od počátku 90. let a jejich příčiny.l.Rezerva pro prezentaci specialistů z praxe.2.Cvičení: (dotace 0/0) a.Základem této formy výuky budou prezentace jednotlivců i menších týmů studentů k vybraným otázkám zahraničního obchodu ČR, včetně jeho širších souvislostí.b.Úvod do seminářů, seznámení studentů s RRP, PS a prezentacemi. Význam merkantilistů v teoriích mezinárodního (zahraničního) obchodu. Diskuse na téma: "Proč v současném období většina zemí podporuje vývoz a snaží se omezovat dovoz?"c.Vývoj postavení České republiky v mezinárodním obchodě od počátku transformace, hlavní obchodní partneři, struktura zapojení České republiky do mezinárodního obchodu. Diskuse na téma: "Možné negativní dopady současné teritoriální struktury ZO ČR. Význam tzv. preferovaných teritorií v Koncepci proexportní politiky ČR."d.Vliv zahraničního obchodu na vývoj platební bilance České republiky. Diskuse na téma: "Může být obchodní bilance dlouhodobě či trvale deficitní resp. přebytková?"e.Význam členství v CEFTA, CU ČR-SR pro vývoj ZO ČR. Proces integrace ČR do ES (EU) v oblasti obchodu od počátku transformace a jeho výsledky.f.Průběžný test.g.Prezentace studentských týmů.

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování kurzu budou posluchači schopni: - pochopit mezinárodní obchod jako proces reflektující změny ve světové ekonomice, - určit teritoriální a komoditní toky mezinárodního obchodu, mezinárodní investiční toky a uvést je do vztahu se zapojením EU a ČR do mezinárodního obchodu a investování, - identifikovat podmínky ovlivňující národní i mezinárodní podnikatelské prostředí a související státní politiky, - analyzovat vlivy, které ovlivňují podnikatelské prostředí a podnikání, a to ze systémového pohledu, - řešit konkrétní problémy hospodářské praxe v týmu i individuálně.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZKALÍNSKÁ, E. -- PETŘÍČEK, V.Mezinárodní obchod I.Praha:Oeconomica, 2003.80-245-0600-9ZPLCHOVÁ, B.Zahraniční ekonomické vztahy České republiky.Praha:Oeconomica, 2003.80-245-0608-4ZKALÍNSKÁ, E. -- ŠTĚRBOVÁ, L.Mezinárodní obchod (pro 2 MO 301).Praha:Oeconomica, 2007.978-80-245-1299-0DŠTĚRBOVÁ, L.Aktuální otázky vývoje Světové obchodní organizace.Praha:Vysoká škola ekonomická, 2001.80-245-0210-0DWOODS, M.International business.Basingstoke:Palgrave, 2001.0-333-75979-6DKRUGMANN, P.International Economics: Theory and Policy. 4th ed.0473524973DKUBIŠTA, V.Mezinárodní ekonomické vztahy.Praha:HZ, 1999.80-86009-29-7DHAMARNEHOVÁ, I.Aktuální otázky zahraničního obchodu České republiky po vstupu do Evropské unie.[Praha]:Professional Publishing, 2005.80-86419-83-5

Požadavky

Průběžný test je pouze jeden.

Garant

doc. Ing. Emílie Kalínská, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Emílie Kalínská, CSc.