Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Daně v podnikání (2OP101)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 2OP101 - Daně v podnikání, Fakulta mezinárodních vztahů, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Základní informace o daních a daňovém systému ČR (dotace 4/0) a.vymezení podstaty daně a pojmu daňová politika,b.daňová soustava ČR.2.Daně a podnikatelský subjekt -- Zákon o správě daní a poplatků (dotace 2/6) a.registrace k daním,b.práva a povinnosti podnikatelského subjektu v souvislosti s placením daní,c.opravná a dodatečná daňová přiznání,d.daňové řízení,e.řádné a mimořádné opravné prostředky,f.sankce,g.ukončení podnikatelské činnosti,h.prezentace semestrálních prací k danému tématu.3.Daň z příjmů fyzických a právnických osob -- Zákon o dani z příjmů (dotace 8/8) a.poplatníci DPFO. Předmět DPFO,b.základ DPFO a výpočet daňové povinnosti,c.stanovení a výpočet dílčích daňových základů,d.zdravotní a sociální pojištění z hlediska daně z příjmů,e.poplatníci DPPO,f.schéma výpočtu u podnikatelských subjektů,g.odčitatelné položky,h.slevy na DPPO,i.daňový základ,j.prezentace semestrálních prací k danému tématu.4.Daň z přidané hodnoty -- Zákon o DPH (dotace 4/4) a.vymezení základních pojmů,b.zdanitelná plnění v tuzemsku,c.osvobozená zdanitelná plnění,d.výpočet daňové povinnosti v daňovém přiznání,e.nadměrný odpočet a vlastní daňová povinnost,f.prezentace semestrálních prací k danému tématu.5.Silniční daň -- Zákon o dani silniční (dotace 4/4) a.poplatníci daně,b.předmět daně,c.osvobození od daně,d.sazby,e.slevy na dani,f.splatnost daně,g.prezentace semestrálních prací k danému tématu.6.Daň z nemovitostí (dotace 4/4) a.daň z pozemků,b.daň ze staveb,c.výpočty.d.prezentace semestrálních prací k danému tématu.

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování předmětu studenti: - porozumí daňové problematice zejména v oblasti daně z příjmů fyzických osob, - budou umět vypracovat daňové přiznání pro právnické a fyzické osoby, přiznání k silniční dani, dani z nemovitostí a přiznání k DPH, - budou mít přehled o administrativních náležitostech daní fyzických i právnických osob, - budou schopni určit jejich optimální daňové zatížení.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZVANČUROVÁ, A. -- LÁCHOVÁ, L. -- VÍTKOVÁ, J.Daňový systém ČR 2002, aneb, Učebnice daňového práva : [platná i pro rok 2003].Praha:VOX, 2002.80-86324-20-6ZSVÁTKOVÁ, S.Bakalářské minimum z daní.Praha:Trizonia, 1994.80-85573-24-5DZákon č. 16/1993 Sb., o dani silniční, v platném zněníDZákon č. 338/1992 Sb., o dani z nemovitostí, v platném zněníDZákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, v platném zněníDZákon o dani z přidané hodnoty, v platném znění

Požadavky

Prezentace semestrální práce je podmínkou nutnou.

Garant

Ing. Vladimíra Filipová

Vyučující

Ing. Vladimíra Filipová