Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Strategické řízení lidského kapitálu a rozvoj manažerských kompetencí (2OP411)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 2OP411 - Strategické řízení lidského kapitálu a rozvoj manažerských kompetencí, Fakulta mezinárodních vztahů, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Význam řízení a rozvoje lidského kapitálu pro úspěšnost firmy (dotace 0/4) a.Cíle procesu rozvoje lidského kapitálu ve firmě, základní personální procesy - personální plánování, získávání a výběr spolupracovníků, hodnocení a rozvoj spolupracovníků, motivace a stimulace, řízení výkonnosti, interní komunikace.b.Trendy a výzvy v mezinárodním prostředí.2.Tvorba úspěšných týmů spolupracovníků (dotace 0/8) a.Analýza sociálního klimatu a pracovních podmínek - sociometrie a sociomapování, evaluace složení týmu dle osobnostních předpokladů a preferovaných týmových rolí.b.Získávání a výběr spolupracovníků: rozbor CV, vedení výběrového pohovoru, percepční klíče a chyby, assessment centrum. (simulace pohovoru technikou Behavioural Event Interview, analýza nevhodných formulací v životopisu a zatraktivnění profilu na LinkedIn).c.Metody diagnostikování osobnostních charakteristik (MBTI).d.Řízení diverzity a jeho význam.3.Motivace a rozvoj spolupracovníků (dotace 0/4) a.Výzkum spokojenosti spolupracovníků (motivační teorie a identifikace vlastních motivů).b.Koučink jako metoda rozvoje spolupracovníků.4.Manažerské funkce a Leadership (dotace 0/2) a.7 vzorců chování úspěšných vůdců (Covey).b.Styly vedení v různém kulturním prostředí.5.Komunikační dovednosti manažera (dotace 0/8) a.Aktivní naslouchání- Bariéry v komunikaci včetně osobnostních předpokladů. Metody: poslechové cvičení a osobnostní dotazníky - Zásady aktivního naslouchání. Metody: manažerská hra Předávání příběhub.Koučování a kladení otázek- Zásady koučování jako motivační metody (metodika SMART a GROW). Metody: analýza výpovědí a formulace koučovacích otázek, simulace koučovacího pohovoru.- Řízení rozhovoru pomocí otázek: otázky otevřené, uzavřené, neutrální a cílené. Metody: rozbor výpovědí a hraní her.c.Umění argumentace a veřejného vystupování- Vyjednávání s různými osobnostními typy (transakční analýza). Metody: formulace argumentů, identifikace argumentačních chyb, anglická debata.- Veřejný projev a neverbální komunikace. Metody: videotrénink a Johariho Windows adjectives.d.Řešení konfliktních situací.

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování budou studenti schopni:- vysvětlit význam řízení lidského kapitálu pro úspěšnost firmy,- vytvořit a dále rozvíjet systémy stimulace pracovníků a jejich dalšího rozvoje,- diagnostikovat a řešit konfliktní situace při řízení spolupracovníků v týmu,- efektivně komunikovat s různými typy partnerů,- identifikovat vlastní silné a slabé stránky při spolupráci s druhými,- vnímat interkulturní kontext řízení lidského kapitálu v mezinárodním prostředí.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZARMSTRONG, M. -- TAYLOR, S.Armstrong's handbook of human resource management practice.London:Kogan Page, 2014.978-0-7494-6964-1ZHABERLEITNER, E. -- DEISTLER, E. -- UNGVARI, R.Vedení lidí a koučování v každodenní praxi.Praha:Grada Publishing, 2009.978-80-247-2654-0ZCOVEY, S R.7 návyků skutečně efektivních lidí : zásady osobního rozvoje, které změní váš život.Praha:Management Press, 2014.978-80-7261-268-0ZPLAMÍNEK, J.Konflikty a vyjednávání : umění vyhrávat, aniž by někdo prohrál.Praha:Grada Publishing, 2012.978-80-247-4485-8DPLAMÍNEK, J. -- FRANC, D.Komunikace a prezentace : umění mluvit, slyšet a rozumět.Praha:Grada Publishing, 2012.978-80-247-4484-1DMARQUARDT, M J.Action learning : účinná metoda řešení problémů a nácviku interpersonálních dovedností pro vedení a rozvoj týmů.Praha:Management Press, 2011.978-80-7261-229-1DPROŠKOVÁ, P. -- KUBÍČKOVÁ, J A. -- DAŇKOVÁ, M.Koučování týmu : jak my to vedeme.Praha:Grada Publishing, 2014.978-80-247-4871-9DVEBER, J.Management : základy, moderní manažerské přístupy, výkonnost a prosperita.Praha:Management Press, 2009.978-80-7261-200-0

Požadavky

žádné

Garant

prof. Ing. Dana Zadražilová, CSc.

Vyučující

Ing. Alena Filipová, Ph.D.Mgr. Ing. Kamila MatysováIng. Iveta Němečková, Ph.D.prof. Ing. Dana Zadražilová, CSc.