Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Obchodní právo (2OP814)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 2OP814 - Obchodní právo, Fakulta mezinárodních vztahů, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Pojem, předmět, prameny obchodního práva v ČR2. Právní podmínky podnikání v ČR. Živnostenské a neživnostenské podnikání3. Subjekty podnikatelské činnosti. Individuální a společné podnikání4. Obchodní společnosti v právu ČR. Charakteristika osobních a kapitálových společností.5. Obchodní závazkové vztahy. Pojem, druhy, prameny. Vztah obchodního a občanského zákoníku.6. Uzavírání smluv, zajištění a zánik závazků.7. Odpovědnost za porušení povinností. Majetková a nemajetková odpovědnost.8. Smluvní typy v podnikatelské činnosti. Charakteristika, základní práva a povinnosti stran.9. Řešení sporů. Soudní a rozhodčí řízení.

Získané způsobilosti

Odborné znalosti. Absolvent kurzu: - umí vymezit obsah základních pojmů obchodního práva, - umí určit právní předpisy, které v jednotlivých oblastech podnikatelské činnosti budou aplikovány a umí charakterizovat jejich vzájemné vztahy, - chápe principy uplatňování právních norem v podnikatelských sporech, - umí charakterizovat základní smluvní typy a určit jejich základní náležitosti, - umí posoudit platnost a účinnost smluvních ujednání - umí vymezit důsledky porušení povinností vyplývajících ze smluvních vztahů.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZŠVARC, Z.Základy obchodního práva.Plzeň:Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk, 2011.978-80-7380-322-3ZKOTOUČOVÁ, J. -- ŠVARC, Z.Ochrana spotřebitelů : (vybrané otázky právní úpravy).Praha:Oeconomica, 2007.978-80-245-1262-4DPlatné právní předpisy určené vyučujícím

Požadavky

žádné

Garant

doc. JUDr. Zbyněk Švarc, Ph.D.

Vyučující

doc. JUDr. Zbyněk Švarc, Ph.D.