Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Trénink komunikačních dovedností (2OP815)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 2OP815 - Trénink komunikačních dovedností, Fakulta mezinárodních vztahů, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Komunikační dovednosti (dotace 0/2) a.Johariho oknab.zpětná vazba, dávání a přijímání zpětné vazbyc.empatie a aktivní nasloucháníd.ovlivňování2.Neverbální komunikace (dotace 0/3) a.mimikab.gestikulacec.proxemikad.haptikae.paralingvistikaf.vytváření osobní image3.Prezentace a komunikace. (dotace 0/2) a.Konstrukce účinné prezentace.b.Odlišnosti komunikace osobní, telefonické, elektronické.4.Asertivita a komunikace (dotace 0/2) a.role asertivní, submisivní, agresivní a manipulativní komunikaceb.asertivní práva a jejich uplatňování5.Příprava a nácvik prezentace. (dotace 0/5) a.příprava prezentace v týmub.nácvik týmové prezentacec.videozáznam prezentace6.Kritická místa v komunikaci. (dotace 0/3) a.identifikace kritických míst v komunikaci.b.využití znalosti kritických míst v komunikaci pro předcházení konfliktům.7.Komunikace s různými osobnostními typy partnerů. (dotace 0/3) a.Typy komunikačních partnerů.b.Analýza mmotivace komunikačních partnerů.8.Komunikace s problémovými osobami. (dotace 0/2) a.Typy problémových osob.b.Účinné formy komunikace s problémovými osobami.9.Příčiny poruch v komunikaci. (dotace 0/2) a.Příčiny poruch, komunikační šumy.b.Využívání efektivních technik k ovlivňování a zvládání konfliktních situací.c.Principy transakční analýzy.10.Motivace v komunikaci. Osobnostní typy. (dotace 0/2) a.Důraz na odlišení motivace od manipulačních technik.b.Identifikace jednotlivých osobnostních typů.c.Role v pracovním týmu vhodné pro jednotlivé osobnostní typy.

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování budou studenti schopni: - zvládat principy úspěšné komunikace, jmenovitě aktivní naslouchání, kladení otázek - interpretovat prvky neverbální komunikace - konstruktivně komunikovat - předcházet konfliktům - komunikovat efektivně s partnery různých osobnostních typů - profesionálně dávat a přijímat zpětnou vazbu - aplikovat asertivní komunikaci - praktikovat obranu před manipulativním a agresivním jednáním

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZKANITZ, A V.Umění úspěšné komunikace : jak uspět v každém rozhovoru.Praha:Grada, 2005.80-247-1222-9DPEASE, A. -- PEASE, B.Řeč těla.Praha:Portál, 2008.978-80-7367-449-6DMEDZIHORSKÝ, Š.Asertivita.Praha:ELFA, 1991.80-900197-1-4

Požadavky

Vypracování semestrální práce je podmínkou nutnou. Aktivita se ověřuje účastí, kdy za každou 1,5 hodinu student může získat 6 % hodnocení. Předpokládá se, že v případě účasti na hodině se student aktivně zapojí do úkolů zadaných učitelem.

Garant

Ing. Zuzana Křečková Kroupová, M.A., Ph.D.

Vyučující

Ing. Zuzana Křečková Kroupová, M.A., Ph.D.Mgr. Ing. Kamila Matysová