Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mezinárodní ekonomické prostředí (2OP841)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 2OP841 - Mezinárodní ekonomické prostředí, Fakulta mezinárodních vztahů, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Globalizace světové ekonomiky a základní charakteristiky ekonomického vývoje a jejich hlavní trendy: (dotace 9/0) a.Hospodářský růst; diferenciace životní úrovně; toky a ceny zboží, služeb a surovin; migrace; rozmístění a doprava surovin, potenciál rozvoje mezinárodního ekonomického prostředíb.Ekonomická role států, regionálních integrací a mezinárodních organizací v současné světové ekonomice, základní etapy vývoje světové ekonomikyc.Konkurenceschopnost a její měření, základní předpoklady udržitelného rozvoje ekonomické aktivityd.Současná ekonomická situace ve světě, příčiny a důsledky současné hospodářské krize a možnosti jejího řešení2.Centra světové ekonomiky a jejich ekonomické prostředí (dotace 9/0) a.Evropa -- poválečná ekonomická integrace (EU, ESVO), ekonomické systémy a hospodářská politika evropských zemí, konkurenceschopnost evropských zemí, transformační a asociační proces zemí střední a východní Evropy, ekonomická integrace celého evropského regionub.Severní Amerika -- USA jako dominantní centrum světové ekonomiky, charakteristika hospodářské politiky a vnějších vztahů, Severoamerická dohoda o volném obchodu, finanční krize a deficity USAc.Země BRIC a N11 -- měnící se role Japonska, asijské nově industrializované země, Indie a Čína jako budoucí ekonomické velmoci; Rusko, střední Asie a Blízký východ; Brazílie a Latinská Amerikad.Afrika a Latinská Amerika -- rozdílná hospodářská strategie rozvojových zemí Jižní a Střední Ameriky, zadluženost a sociální podmínky, nerostné suroviny a potenciál rozvoje ekonomické aktivity, problémy lidského rozvoje, rozvojová pomoc, nerostné suroviny3.Evropská unie a její vliv na ekonomické prostředí v Evropě a v České republice (dotace 8/0) a.Základní trendy rozvoje evropského integračního procesub.Fungování Evropské unie, instituce, rozpočet a politiky evropské uniec.Vnitřní trh, měnová unie a koordinace hospodářských politik v Evropské uniid.Současná situace a budoucí výzvy Evropské unie

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu bude student:- rozumět základním trendům současného světového hospodářství včetně globalizace, konkurenceschopnosti a ekonomické integrace,- znát základní charakteristiky center světové ekonomiky a pochopí rozdíly v jejich ekonomických systémech a aktuálním vývoji,- rozumět fungování Evropské unie a odhadne její vliv na podnikání a ekonomický vývoj v Evropě a v České republice,- porozumí příčinám a důsledkům současné ekonomické krize pro svou oblast činnosti,- dokáže aplikovat znalost globálního prostředí na svou ekonomickou a podnikatelskou činnost.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZCIHELKOVÁ, E.Světová ekonomika : obecné trendy rozvoje = World economy : general trends in its development.Praha:C.H. Beck, 2009.978-80-7400-155-0ZBALDWIN, R E. -- WYPLOSZ, C.Ekonomie evropské integrace.Praha:Grada, 2008.978-80-247-1807-1DSTEINMETZOVÁ, D. -- STUCHLÍKOVÁ, Z. -- HNÁT, P.Jsme v EU, buďme v obraze : pracovní sešit s učebními texty.Praha:Vysoká škola ekonomická, 2006.80-239-8024-6DSTEINMETZOVÁ, Dana. Bariéry konkurenceschopnosti. Praha : Nakladatelství Oeconomica, 2008, s. 17–33. 162 s. ISBN 978-80-245-1444-4.

Požadavky

žádné

Garant

doc. Ing. Pavel Hnát, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Pavel Hnát, Ph.D.