Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do politologie (2PL501)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 2PL501 - Úvod do politologie, Fakulta mezinárodních vztahů, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Význam politické vědy pro současnou společnost (dotace 2/2) a.Historický vývoj politické vědy a politického myšleníb.Národní specifika rozvoje politické vědyc.Stav politické vědy v ČR2.Předmět politologie (dotace 2/2) a.Historické zdroje moderní politické vědy.b.Pojetí předmětu politické vědy, problematika názvu vědy o politice, směry a školy v politické vědě (sociologie politiky, filozofie politiky, politics, teorie veřejné volby).c.Místo politologie v systému společenských věd.3.Metodologie politické vědy (dotace 2/2) a.Metody politického zkoumání.b.Logické metody a metody aplikované na konkrétní objekty.4.Politologie a ideologie (dotace 4/4) a.Vztah politické vědy a ideologie.b.Problém pravdivosti politické vědy v dějinném vývoji.c.Kritéria pravdivosti v politické vědě.d.Politika a politické vztahy.e.Podstata politiky a problém definice. Pojetí a obsah politických vztahů.f.Sociální struktura a zájmy, jejich vyjadřování. Politická role a pozice.5.Moc a vliv v politice (dotace 2/2) a.Význam moci a vlivu v dějinách.b.Formy vlivu v moderní společnosti (ovlivňování prostřednictvím informací, autorita, moc).c.Rozsah a sféry vlivu.6.Politický systém a politická organizace (dotace 2/2) a.Podstata a vymezení.b.Systémový přístup v politice.c.Funkce politického systému ve společnosti.d.Strukturální komponenty politického systému.7.Stát (dotace 3/3) a.Koncepce vzniku státu.b.Podstata státu a jeho funkce.c.Vymezení pojmů forma státu, forma vlády, politický režim.d.Demokracie versus totalita.e.Horizontální a vertikální dělba moci.f.Členění státu.8.Politické strany (dotace 3/3) a.Vznik a podstata politických stran.b.Funkce politických stran v moderních demokraciích.c.Klasifikace účasti na činnosti politických stran.d.Podmínky fungování (program, organizace, členská základna, finance).e.Politické strany a klasifikace politických systémů.9.Nátlakové skupiny (dotace 4/4) a.Podstata nátlakových skupin.b.Funkce nátlakových skupin ve společnosti.c.Formy aktivity nátlakových skupin.d.Politický proces.e.Politické vztahy a jejich dynamika.f.Strukturální prvky.g.Demokracie v politickém procesu.h.Volby (systém poměrného zastoupení, většinový systém).i.Veřejné mínění v politice.10.Politická kultura. (dotace 2/2) a.Vymezení pojmu.b.Tendence v rozvoji politické kultury.c.Typologie politické kultury.d.Specifika politické kultury české společnosti.

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování budou studenti schopni pracovat se základními koncepty politické vědy.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZPROROK, V. -- LISA, A.Politologie.Dobrá Voda:Aleš Čeněk, 2003.80-86473-31-7ZADAMOVÁ, K. -- KŘÍŽKOVSKÝ, L.Základy politologie.Praha:C.H. Beck, 2000.80-7179-315-9ZBERG-SCHLOSSER, D. -- STAMMEN, T.Úvod do politické vědy.Praha:Institut pro středoevropskou kulturu a politiku, 2000.80-86130-09-6ZMÜLLER, A.Úvod do vědy o politice.Praha:Lunarion, 1991.8090103103DMILLER, D.Blackwellova encyklopedie politického myšlení.Brno:Barrister & Principal, 2000.80-85947-56-0DLINHART, J.Velký sociologický slovník. 1, A-O.Praha:Karolinum, 1996.80-7184-311-3DLINHART, J.Velký sociologický slovník. 2, P-Ž.Praha:Karolinum, 1996.80-7184-311-3

Požadavky

žádné

Garant

doc. PhDr. Karel Müller, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Karel Müller, Ph.D.