Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Obchodní a hospodářské právo (2PR301)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 2PR301 - Obchodní a hospodářské právo, Fakulta mezinárodních vztahů, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Založení a vznik obchodních společností. (dotace 6/4)2.Orgány společnosti. (dotace 4/2)3.Práva a povinnosti společníků. (dotace 4/4)4.Zrušení a zánik obchodních společností. (dotace 4/4)5.Nadnárodní formy společností. (dotace 8/0)6.Pravomoc a působnost živnostenských úřadů. (dotace 4/2)7.Právní podmínky živnostenského podnikání tuzemských a zahraničních osob v ČR. (dotace 4/2)8.Obchodní a jiné veřejné rejstříky. (dotace 4/2)9.Daňové povinnosti společností. (dotace 4/2)10.Daňové povinnosti společníků. (dotace 4/2)11.Dotace a jiné formy získávání finančních prostředků z veřejných zdrojů. (dotace 6/2)

Získané způsobilosti

Po absolvování budou studenti schopni:- identifikovat jednotlivé právní forma obchodních společností v ČR a posoudit prameny jejich právní úpravy- mít přehled o charakteristice těchto právních forem a způsobech jejich založení. - rozpoznat výhody a rizika podnikání jednotlivých právních formách obchodních společností, včetně daňových aspektůStudenti budou umět:- s využitím právních předpisů zpracovat základní právní dokumenty potřebné k založení a vzniku společnosti- řešit praktické příklady týkající se právního postavení společníků, včetně určení jejich daňových povinností- posoudit možnosti a způsoby získávání finančních prostředků k podnikatelské činnosti a vymezit jejich výhody a nevýhody

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZDĚDIČ, J. -- ČECH, P.Evropská (akciová) společnost.Praha:Bova Polygon, 2006.80-7273-133-5ZDĚDIČ, J. -- ČECH, P.Evropské právo společností : včetně úplného znění předpisů komunitárního práva.Praha:Bova Polygon, 2004.80-7273-110-6ZŠVARC, Z. a kol.Základy obchodního práva.Plzeň:Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk, 2011.978-80-7380-322-3

Požadavky

Absolvování kontrolního průběžného testu (v 8. týdnu semestru).Podmínkou pro připuštění ke zkoušce je získání alespoň 50% bodů.

Garant

doc. JUDr. Zbyněk Švarc, Ph.D.

Vyučující

prof. JUDr. Martin Boháček, CSc.prof. JUDr. Jan DědičJUDr. Nicole Grmelová, Ph.D.JUDr. Radim KřížJUDr. Ing. Tomáš Moravec, Ph.D.Mgr. Ing. Radek NedělaMgr. Ing. Radim PatočkaIng. Mgr. Petr Štěpánek, Ph.D.doc. JUDr. Zbyněk Švarc, Ph.D.