Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané otázky obchodního práva (2PR311)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 2PR311 - Vybrané otázky obchodního práva, Fakulta mezinárodních vztahů, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Obchodní korporace -- pojem, prameny právní úpravy. Typologie právnických osob a korporací. Osobní a kapitálové obchodní společnosti. (dotace 2/0)2.Obchodní společnosti -- založení, vznik, vklady, podíly společníků, zakladatelské dokumenty. (dotace 2/0)3.Obchodní společnosti -- orgány obchodních společností, práva a povinnosti společníků (akcionářů). (dotace 2/0)4.Obchodní společnosti -- zrušení, zánik. Likvidace. Obchodní rejstřík a související veřejné rejstříky. (dotace 2/0)5.Obchodní společnosti -- přeměny, proces přeměn. Veřejné nabídky cenných papírů, nabídky převzetí, vytěsnění a související otázky. (dotace 2/0)6.Cenné papíry -- pojem, podstata, funkce, druhy, formy. Zaknihované cenné papíry. (dotace 2/0)7.Cenné papíry -- vydávání, dispozice. Hlavní druhy cenných papírů -- akcie, zatímní a opční listy, dluhopisy, podílové listy, směnky, šeky, cenné papíry na zboží. (dotace 2/0)8.Investiční fondy a správa cizího majetku. Investiční služby a jejich poskytovatelé. (dotace 2/0)9.Regulované trhy a komoditní burzy. Obchodníci s cennými papíry. (dotace 2/0)10.Smluvní vztahy při podnikání. Uzavírání smluv. (dotace 2/0)11.Základní smluvní typy. (dotace 2/0)12.Ochrana spotřebitelů -- veřejnoprávní a soukromoprávní aspekty ochrany. (dotace 2/0)13.Řešení sporů -- soudní a mimosoudní řešení sporů. Průběh řízení. Výkon rozhodnutí. Restrukturalizace a insolvence. Úpadek. Insolvenční řízení (dotace 2/0)

Získané způsobilosti

Absolventi tohoto kursu budou schopni se orientovat v základních otázkách založení a fungování obchodních společností, včetně právní úpravy řešení možných obtíží, do nichž se mohou podnikatelé dostat. Získají i přehled o obsahu zakladatelských a dalších dokumentů a budou umět posoudit jejich soulad s právní úpravou.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZZákon o obchodních korporacích : komentář.Praha:C.H. Beck, 2013.978-80-7400-480-3ZZákon o obchodních korporacích s komentářem : s účinností od 1.1.2014 nahrazuje obchodní zákoník.Praha:Grada Publishing, 2014.978-80-247-4834-4ZObčanský zákoník : komentář.Praha:Wolters Kluwer ČR, 2014.978-80-7478-369-2

Požadavky

Absolvování kontrolního průběžného, testu (v 8. týdnu výuky). Podmínkou připuštění k písemné zkoušce je získání alespoň 55% bodů.

Garant

doc. JUDr. Zbyněk Švarc, Ph.D.

Vyučující

JUDr. Radim Kříždoc. JUDr. Zbyněk Švarc, Ph.D.