Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Podnikatelská etika a compliance (2PR324)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 2PR324 - Podnikatelská etika a compliance, Fakulta mezinárodních vztahů, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Podnikatelská etika (základní koncept) (dotace 4/0)2. Korporátní compliance (postavení a význam, obsah, vztah compliance a práva, vnější dopady „non-compliance“) (dotace 4/0)3. Efektivní implementace compliance programů (dotace 4/0)4. Korporátní předpisy a etické kodexy (právní rámec, řízení a správa interních předpisů, etické kodexy) (dotace 4/0)5. Prevence korupce a uplácení (dotace 4/0)6. Soutěžní compliance7. Další oblasti korporátní compliance (BOZP, ochrana osobních údajů, korporátní bezpečnost, ochrana dat, regulace, finanční reporting, autorskoprávní ochrana SW aj.) (dotace 4/0)8. Whistleblowing a vyšetřování (historie a právní rámec ochrany oznamovatelů v ČR i v zahraničí, whistleblowing v korporátní praxi, interní a externí vyšetřování) (dotace 4/0)9. Odpovědnost managementu společnosti z pohledu corporate governance (jednání orgánů obchodních korporací, péče řádného hospodáře a pravidlo podnikatelského úsudku) (dotace 4/0)10. Trestně-právní dopady „non-compliance“ (dotace 4/0)11. Společenská odpovědnost organizací (teorie a praxe corporate social responsibility) (dotace 4/0)12. Prezentace a obhajoba případových studií (dotace 8/0)

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování tohoto kurzu budou studenti schopni především:- porozumět základním otázkám etického a korektního podnikání (a příčinám a dopadům podnikání neetického a nekorektního);- orientovat se v problematice podnikatelské etiky a korporátní compliance;- navrhovat procesy a postupy pro efektivní implementaci korporátních compliance programů;- kriticky analyzovat systém a implementaci korporátních compliance programů;- implementovat etické principy do korporátních předpisů a tyto vytvářet (včetně implementace a tvorby etických kodexů);- identifikovat a vyhodnocovat soutěžní, korupční a další rizika v podnikání obchodních korporací a navrhovat a implementovat opatření k jejich řízení a eliminaci;- vysvětlit základní principy a právní dopady whistleblowing mechanismu;- orientovat se v oblasti interního i externího vyšetřování činnosti obchodních korporací;- porozumět konceptu a následkům manažerské odpovědnosti z pohledu práva a compliance;- orientovat se v oblasti trestněprávních dopadů a sankcí; a - porozumět základním aspektům teorie společenské odpovědnosti.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZDYTRT, Z.Manažerská etika v otázkách a odpovědích : jde morálka a úspěch v byznysu dohromady?.Brno:Computer Press, 2011.978-80-251-3344-6ZPUTNOVÁ, A. -- SEKNIČKA, P.Etické řízení ve firmě : nástroje a metody : etický a sociální audit.Praha:Grada, 2007.978-80-247-1621-3ZWHISTLEBLOWING A SOUVISEJÍCÍ ASPEKTY (2013 : PRAHA, ČESKO), -- PICHRT, J. (ed.).Whistleblowing.Praha:Wolters Kluwer Česká republika, 2013.978-80-7478-393-7DBIEGELMAN, M T. -- BARTOW, J T.Executive roadmap to fraud prevention and internal control : creating a culture of compliance.Hoboken:John Wiley & Sons, 2012.978-1-118-00458-6

Požadavky

žádné

Garant

prof. JUDr. Martin Boháček, CSc.

Vyučující

Ing. Lucie Andreisováprof. JUDr. Martin Boháček, CSc.JUDr. Ing. Tomáš Moravec, Ph.D.