Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Soutěžní a reklamní právo (2PR403)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 2PR403 - Soutěžní a reklamní právo, Fakulta mezinárodních vztahů, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Hospodářská soutěž -- druhy. Soutěžní právo -- systém, prameny, vývoj. Relevantní trh. Zásady v ústavním právu a obchodním zákoníku. Reklamní právo -- pojem a systém. (dotace 4/0)2.Teorie hospodářské soutěže, ekonomické teorie trhu, metodiky kartelových úřadů (a Evropské Komise) a soutěžní právo. (dotace 4/0)3.Kartelové právo v ČR -- systém, obecné otázky. Soutěžitelé, teritoriální dopad kartelového práva, soutěžitelé poskytující služby obecného významu. (dotace 4/0)4.Dohody narušující hospodářskou soutěž, generální klauzule a zvláštní skutkové podstaty. Dohody de minimis. Program shovívavosti (leniency). Obecné (blokové) výjimky. Duševní vlastnictví a kartelové právo, paralelní dovoz. (dotace 4/0)5.Zneužití dominantního postavení na trhu, pojetí tržní síly, zvláštní skutkové podstaty. Zneužití postavení a zákon o cenách. Problematika zneužití významné tržní síly a ekonomické závislosti. Regulace zvláštních trhů (např. elektronických komunikací. (dotace 4/0)6.Spojování soutěžitelů -- typy a formy). Společně kontrolovaný podnik. Kritérium povinného povolení Úřadu, odklad uskutečnění spojení. Vazba na koncernové právo. (dotace 4/0)7.Kartelové právo ES -- precedenční rozhodnutí ESD. Rozhodování českého Úřadu podle práva ES. Antitrustové právo v USA a dalších zemích. Mezinárodní kartelové právo. (dotace 4/0)8.Veřejná podpora. Dovoz dumpingových výrobků, subvencovaný dovoz. Veřejné zakázky v právu ČR a ES -- vzájemná vazba. (dotace 4/0)9.Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, pravomoc a řízení před ním, přezkoumávání jeho rozhodnutí soudem -- inscenační hra. Alternativní řešení. Narovnání. Náhrada škody poškozeného. Trestní postih kartelových dohod. (dotace 4/0)10.Právo proti nekalé soutěži -- pojetí v různých zemích. Mezinárodní právo, nekalosoutěžní a reklamní právo ES. Ochrana zahraničních osob v ČR proti nekalé soutěži.Generální klauzule nekalé soutěže, zvláštní skutkové podstaty, soubor soudních judikátů. (dotace 4/0)11.Soukromoprávní postih porušení soutěžního práva -- nároky před soudem, spory, formulace návrhu, inscenační právní hra. Trestní postih porušení soutěžního práva. Německé a americké právo nekalé soutěže, civilní mimosmluvní delikty. (dotace 4/0)12.Veřejnoprávní regulace reklamy a sponzorování, reklama v rozhlasovém a televizním vysílání. Reklama reklama u AV mediálních služeb na vyžádání. Nekalé obchodní praktiky a ochrana spotřebitele, spotřebitelské loterie a soutěže, spotřebitelský úvěr. (dotace 4/0)13.Etická pravidla reklamní praxe, Arbitrážní komise Rady pro reklamu a rozhodnutí o stížnostech. Etická pravidla direct marketingu a etická pravidla přímého prodeje. (dotace 4/0)

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování kurzu budou studenti schopni:• Porozumět důvodům ochrany hospodářské soutěže, systému a funkcím soutěžního práva, teoriím hospodářské soutěže i jejich uplatnění v koncepcích soutěžního práva • Porozumět vztahům nekalosoutěžního práva, reklamního práva a etických pravidel reklamy i jejich vztah k právu kartelovému• Pochopit praktické rozdíly mezi jednotlivými skutkovými podstatami nekalé soutěže (klamavá a srovnávací reklama, vyvolání nebezpečí záměny, zlehčování, obchodní tajemství, podplácení jako typ nekalé soutěže aj.) i problematice jejích tzv. nepojmenovaných typů (lavina, prémiování, spotřebitelské soutěže a loterie, lanaření aj.), seznámit se s jejich soudním výkladem a judikáty• Správně uplatnit nároky z porušení práva proti nekalé soutěži, formulovat žalobu a připravit důkazy pro spor v této oblasti i pochopit proces před soudem i postupu před správním orgánem v oblasti reklamy a orgánem etické samoregulace• Analyzovat rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, Komise i soudů a porozumět tendencím v aplikaci kartelového práva• Zjistit možné problémy podniku (soutěžitele) z kartelových dohod nebo zneužití dominantního postavení na trhu i fúzí a cenové regulace a nalézt jejich řešení • Pochopit uplatnění práva proti nekalé soutěži i kartelového práva v mezinárodním kontextu i v kontextu EU a určit rozhodné právo • Pochopit problematiku veřejných podpor v EU a dokázat předejít problémům v souvislosti s nimi v praxi• Porozumět principům práva veřejných zakázek v ČR a EU, jejich aplikaci v praxi a v rozhodnutích Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a soudů

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZŠVARC, Z. a kol.Základy obchodního práva.Plzeň:Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk, 2011.978-80-7380-322-3ZWINTER, F.Právo a reklama v praxi.Praha:Linde, 2007.978-80-7201-654-9DHAJN, P.Komunitární a české právo proti nekalé soutěži : (vybrané kapitoly).Brno:Masarykova univerzita, 2010.978-80-210-5051-8DBEJČEK, J.Soutěžní politika a fúze v evropském kontextu.Brno:Masarykova univerzita, 2010.978-80-210-5067-9DJAKL, L. a kol.Nový občanský zákoník a duševní vlastnictví.Praha:Metropolitan University Prague Press, 2012.978-80-86855-87-5DMACEK, J.Rozhodnutí ve věcech nekalé soutěže a obchodní firmy. Díl II, (2000-2010).Praha:C.H. Beck, 2011.978-80-7400-410-0DVAVREČKA, J.Veřejnoprávní aspekty samoregulace reklamy a obchodních praktik.Praha:Troas, 2011.978-80-904595-2-6DNOVAKOVÁ, E. -- JANDOVÁ, V.Reklama a její regulace : praktická příručka.Praha:Linde, 2006.80-7201-601-6DBoháček, M.: Právo hospodářské soutěže. část čtvrtá učebnice Dědič-Švarc a kol. "Učebnice práva pro ekonomy", Prospektrum,Praha 1994 (zejména teorie soutěže), v knihovně, popř. připravovaná učebnice Boháček, M.: Soutěžní právoDEliáš, K. - Bejček, J. - Hajn, P. Kurs obchodního práva. Obecná část - Soutěžní právo. C.H.Beck, Praha 2002DMacek, J. . Rozhodnutí ve věcech nekalé soutěže a obchodního jména.. C.H.Beck, Praha 2000 DMUNKOVÁ, J. - SVOBODA, P. - KINDL, J. - Soutěžní právo. C.H.Beck, Praha 2002DPublikace Aktuální otázky práva duševního vlastnictví a soutěžního práva, katedra práva VŠE, Praha 2005, články str. 210-315; publikaci lze zapůjčit v knihovně VŠE, jinak je neprodejná.DRaus, D. - Neruda, R. - Zákon o ochraně hospodářské soutěže - Komentář. Linde, Praha 2004DSoudní judikáty

Požadavky

Předmět je ukončen písemným testem a ústní zkouškou. Podmínkou je vypracování předepsaných právních dokumentů a účast v právní hře.

Garant

prof. JUDr. Martin Boháček, CSc.

Vyučující

prof. JUDr. Martin Boháček, CSc.